Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kendisi hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması ile ilgili görüşmelerde yapılan düzenlemeleri anlattı, madenlerde taşeron uygulamasını kaldıracaklarını söyledi.

HDP’nin Soma ve Ermenek başta olmak üzere madenlerde meydana gelen kazalarda sorumluluğu olduğu gerekçesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmaması görüşmelerine başlandı.

Kendisi hakkında verilen gensoru önergesi üzerinde konuşmak üzere kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Mevzuat açısından vurdumduymaz mı olduk, yoksa yapılması gerekenleri yaptık mı? Bu anlamda her konuda mukayeseye hazırız” ifadelerini kullanarak yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Maden ocaklarında yaşam odasına ilişkin AB ve İLO normlarında düzenleme olmadığını ifade eden Bakan Çelik, kömür ocaklarında asıl olanın meydana gelecek olan bir yanma ve gazdan dolayı çalışanın işçiler için oksijen dolum ve değişim istasyonlarını devreye koyduklarının altını çizerken, işyerlerine 12 yıl içinde 130 milyon lira ceza uygulandığını kaydetti. Bakan Çelik, “Temel sorun iş güvenliği ile ilgili farkındalık sorunu, güvenlik kültürünün eksikliği, ‘cezamı öderim, yoluma giderim’ anlayışı, kazanma hırsı, üretim zorlamasıdır” dedi.

Bakan Çelik, “Madenlerde taşeron uygulamasını kaldırıyoruz” ifadelerini kullanarak ne söz verdilerse yerine getirdiklerini kaydetti. Yapılan açık oylamada Bakan Faruk Çelik ile ilgili gensoru önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.