Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı şantiyesinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “2015 yılında süratle havalimanının yapımına başlayacağız” dedi. Elvan, “Kesinlikle süre uzatımı söz konusu değil. Tüm planlarımız bir program çerçevesinde ve takvime uygun yürüyor" dedi.

Bakan Elvan, 10 milyar 247 milyon liralık bir yatırım olan 3. havalimanının tamamlandığında 120 bin kişiye iş imkanı sunacağını söyledi. “Havalimanımız İstanbul’un Karadeniz sahil şeridinde 76 milyon metre kare, yani 15 bin futbol sahası büyüklüğünde bir arazide kurulacaktır” diyen Bakan Elvan, havalimanı açıldığında 150’den fazla havayolu şirketinin bu havayolunun hizmetlerinden yararlanacağını söyledi. Elvan, 6 adet bağımsız pistten oluşacak havalimanının çevre dostu olacağını ve 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını ifade etti.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün vermiş olduğu geçici izinle sondaj, etüt ve zemin çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Elvan, “Şu ana kadar 750’nin üzerinde sahada sondaj yapılmıştır. Sahanın dörtte üçlük bölümünün bataklık olduğunu görüyoruz. Bu saha yıllarca kömür ocakları tarafından yoğun olarak kullanılmış, 70’e yakın açılmış olan çukurlar var. Bu sahada dışarıdan gelen bazı dolgu malzemeleri de söz konusu. Normalde taban zemini çok sağlam olan yapıda değildir. Havalimanımızın sağlam zeminde olması gerekiyor. Bu yönde dünyanın en büyük, en iyi firmaları ile çalışmalar yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Bakan Lütfi Elvan, gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle bu dolguların önemli bir kısmının boşaltılacağını belirterek, “Dolgu malzemelerinin bir kısmı çekildikten sonra 20-25 metrelik kısmı kalacaktır. Bu kısma da 80-100 metre aralıklarla direnler yerleştirilecek. Bu direnlerin üzerine filtre sistemi mekanizması oluşturulacak. filtre mekanizması üzerine dolgu yapılacaktır. Bir taraftan direnlerle bataklık içerisindeki su ve nem dışarı atılacaktır, diğer taraftan da yapılan dolgu da baskı yaptıkça direnden su ve nemli olan ortam dışarı atılacaktır. Böyle bir mekanizmanın testi yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda olumlu sonuç aldığını arkadaşlar ifade ettiler. 2015 yılında süratle havalimanı yapımına başlayacağız” diye konuştu.

“HAVALİMANI YAPMAKLA BURAYI ISLAH EDİYORUZ”

3. havalimanıyla ilgili yapılan eleştirilere de değinen Elvan,

“Burası bataklık olan bir saha. Yıllarca bu saha kömür ve kum ocağı işletmeleri tarafından kullanılmış, önemli ölçüde tahrip edilmiştir. Biz buraya havalimanı yapmakla bir anlamda burayı ıslah ediyoruz. Biz dünyanın en büyük havalimanını bu bataklığı ıslah ederek gerçekleştiriyoruz. Tüm milletimizin gurur duyacağı bir havalimanı olacaktır. 3. havalimanımız havacılık sektörünün merkezi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Lütfi Elvan, havalimanı şantiyesinin dünyanın en büyük şantiyesi olacağını ve 30 bin işçi ve 3 binin üzerinde makinenin çalışma yapacağını söyledi. Elvan, San Francisco Havalimanı dahil dünyanın farklı yerlerindeki bazı havalimanlarında da aynı tekniğin uygulandığını söyledi.

Havalimanıyla ilgili tüm mimari tasarımların Türk ve İngiliz firmaları tarafından yapıldığını kaydeden Elvan, statik, mekanik ve elektrik tasarımlarının ise tamamıyla Türk mühendisler tarafından yapıldığını vurguladı.

Şu ana kadar 300 milyon Euro tarafından iş makinesi satın alındığını ve daha da alınmaya devam edeceğini dile getiren Elvan, “ Burada yapılan çalışmalar etüt çalışmalarıdır, zemin etütleri ve sondajlardır. Zemin etütlerinde bazı ara yolların açılmasında bu araçlara ihtiyaç duyuluyor. Şu anda yapılan çalışmalar sondaj ve zemin etüdü çalışmalardır. Zemin etüdü çalışmaları nihaileştikten sonra ve tamamıyla bir bütün olarak izni alındıktan sonra havalimanı yatırım çalışmalarına süratle başlanacaktır” dedi.

“SÜRE KESİNLİKLE UZAMAYACAK”

Bakan Elvan, bir basın mensubunun, “2017’de havalimanının bir kısmının devreye girmesi planlanıyor. Bu çalışmalar süreyi uzatır mı?” sorusuna ise, “Kesinlikle süre uzatımı söz konusu değil. Tüm planlamalarımız tamamıyla bir program çerçevesinde ve takvime uygun yürüyor. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil .Bataklık olan zeminler olduğu gibi bataklık olmayan zeminler de var. Bir taraftan sağlam zeminlerdeki çalışmalar yürütülürken, diğer taraftan bataklık olan kesimin direne edilmesi çalışmaları başlanacak” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun, “Kotun düşürülmesi havalimanının etkin kullanımını olumsuz etkileyecek eleştirileri var. Neler söyleyeceksiniz?” sorusuna ise şöyle karşılık verdi: “Bu tür şeyleri duyduğumda tebessümle karşılıyorum. Bu bir teknik konudur. Kulaktan doğma bilgilerle bir takım ifadeler kullanmak hiçbir gazeteci arkadaşımıza yakışmaz. ‘Siz kotu düşürdüğünüz zaman bir mani problemiyle karşı karşıya kalır mısınız’ diye soruluyor. Mania ile ilgili hiçbir sorun olmayacak. Yapılan uygulama projesi de bir problemin olmadığını gösteriyor. Kotun düşürülmesi bir mania problemi olduğu anlamına gelmez. Avan projede yaptığınız çalışmalar tamamen yüzeyseldir. Bizim için esas olan uygulama projesidir. Avan projede bir kot ifade edilmiştir. Ama sözleşmede ‘bu kotu değiştirebilirsiniz’ denmiştir. Kot değişikliği demek maliyetlerin düşmesi demek değildir.”

Elvan, konsorsiyumun öngördüğü 10 milyar Euro’nun üzerinde bir yatırım söz konusu olacağını tahmin ettiğini belirterek, “Bunu karşılamakla yükümlü değiliz. Varsayalım ki konsorsiyumun öngörmüş olduğu 10 milyar Euro’nun altında bir yatırım söz konusu oldu, aradaki fark devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak. Bu konuda hiçbir arkadaşımızın kaygı duymaması gerekir. Bugün 3. havalimanını eleştirenler yurt dışından Türkiye aleyhine özellikle son 1 yılda kampanya yapan bazı gazeteler, yurt dışındaki bazı ülkeler, buna yönelik değişik makaleler, diğer taraftan da içerden ‘köprü yapımına, otoyol yapımına hayır’ diyenler bugün de 3. Havalimanı yapımına hayır diyorlar. Yarın bu havaalanı bittiğine bu arkadaşlar ‘evet biz bunları söyledik ama Allah onlardan razı olsun’ diyeceklerdir” dedi.

“JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI SİYASETLE UĞRAŞMAYI BIRAKSIN”

“Böyle bir zeminde havalimanı yapılması halinde çökmeler olabilir deniliyor. Diren sistemi etkili olmayabilir mi?” sorusu üzerine Jeoloji Mühendisleri Odası’nı eleştiren Bakan Elvan, “Jeoloji Mühendisleri Odası burada bir sondaj yapmış mı? Komik olmayalım. Jeoloji Mühendisleri Odası siyasetle uğraşmayı bıraksın, kendi mühendislerinin haklarını savunsun. Şu ana kadar 750’nin üzerinde sondaj yapıldığını anlatıyorum. Buranın bataklık olduğunu biz de biliyoruz. Bu arkadaşlarımız dünyadaki hangi gelişmeleri takip ediyorlar merak ediyorum? Bıraksınlar siyaset yapmayı. Gerçekten somut verileri varsa koysunlar ortaya. Ben ortamda bunu konuşmaya hazırım. Yapılan bir açıklamanın bilimsel olması lazım. Bizim teknolojik olarak buna imkanımız da var, gücümüz de var” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 3. havalimanı üzerine yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise, “Cumhurbaşkanımız 12 yıllık dönemde Türkiye’yi gerçekten geri kalmış bir ülke konumundan, gelişmiş ülke konumuna getirmiştir. Hangi ülkeye giderseniz gidin bunu herkes söyleyecektir. Cumhurbaşkanımız milletin oylarıyla seçildi. Bugün siyasi parti liderleri tarafından değişik kesimler tarafından, sivil toplum örgütleri tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızı yıpratma girişimleri sadece cumhurbaşkanımıza değil, millete olan saygısızlıktır milleti yok saymadır” diye konuştu.

Havalimanı için çevresel etki değerlendirme raporu alındığını kaydeden Elvan, “Ama biz uluslararası arenada da havalimanının kredibl ve yapılabilir bir havalimanı olduğunu göstermek açısından uluslararası düzeyde ÇED raporu alma çalışmalarına başladık. Ocak ayı sonu itibariyle uluslararası düzeyde bir ÇED çalışması tamamlanmış olacak” şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, havalimanıyla ilgili rüzgar testlerinin de yapıldığını ifade ederek, Bu çalışmalar yapılmadan böyle bir işe girişilmesi mümkün değil. Bu konsorsiyum 10 milyar Euro’luk yatırım yapacak. Böyle bir işi yapan konsorsiyum yanlış bir iş yapar mı?” dedi.

Elvan, bir soru üzerine de Atatürk Havalimanı’nda kullanılmaya devam edeceğini vurguladı. Elvan, “Havalimanının adını ne zaman koyacağız” sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Karayolları’ndaki görev değişiklikleriyle ilgili soru üzerine ise Elvan, “Bu rutin olan işler bunlar. Bir kan değişimi gereği hissedildi. Bir motivasyona, daha hızlı, hareketli, daha çabuk işler yapma adına böyle bir değişikliğe gerek duyduk ve böyle bir değişikliği yaptık. Cahit Bey izne ayrıldı, görevden ayrılmış değil. Bunu bir şekilde ‘malzeme olarak kullanabilir miyiz’ düşüncesi içinde olmak son derece yanlış. Dün bir internet sitesinde ‘Ankara’da deprem’ denilmiş. Bunlar yakışıksız şeyler, sürekli olan şeyler. Demir Yolları’nda da bazı değişiklikler yapıldı. Bu her zaman olan şeyler” dedi.