Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmir’in kent içi toplu ulaşım sistemlerinden İzmir banliyö sisteminin (İZBAN) yapımı devam eden Torbalı hattında incelemelerde bulundu.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projenin İzmir için büyük önem taşıdığını ifade eden Elvan, çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti. İZBAN hattının dünyadaki örnek projelerden biri olduğunu belirten Elvan, sistemdeki son gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Cumaovası’ndan Tepeköy’e kadar olan kısımda çalışmalar hemen hemen bitti. Sadece sinyalizasyonla ilgili çalışmalar kaldı. İnşallah, 2015 Mayıs ayında İzmirlilerin hizmetine açacağız. Tepeköy’den Selçuk’a kadar uzanan bir güzergahımız var. Devlet demir yolları projesini bitirdi. Bununla ilgili ihaleyi sonuçlandırdık. İnşallah ocak ayında kazmayı vuracağız. Bununla da yetinmiyoruz. Cumaovası’nda Aliağa’dan Bergama’ya uzanan hatta yönelik olarak da devlet demiryolları proje çalışmalarını tamamladı. Bununla ilgili Kalkınma Bakanlığı’na da başvurumuzu yaptık. Bu hattın başka önemi var. Çünkü İzmir’i İstanbul’a bağlayacak yüksek hızlı trende Bergama üzerinden geçecek. Bergama’dan sonra Bursa’ya kadar olan kısım kalıyor, orası da tamamlanacak. Bugüne kadar 222 milyon yolcu bu banliyö hattını kullanmış. Bu İzmirliler için elzem bir yatırımdır.”

“BAKANLIK OLARAK 500 MİLYON TL HARCADIK”

İzmir’in Ege Bölgesi’nin kilit noktası olduğunu ve yatırımlarının aralıksız devam edeceğini aktaran Elvan, şunları söyledi: “5.2 milyar liralık altyapı tren alımı istasyon yapımına yönelik yatırım var. Bunun 1.2 milyarı İZBAN’da dahil olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, kalan tutarı devlet demiryolları tarafından karşılanmıştır. Biz, İzmir’e hizmet etmeye devam edeceğiz. Ulaşım alanında yatırımlarımıza devam edeceğiz. İzmir çok önemli bizim için, bu kenti önemsiyoruz. Kalkınma ve gelişme açısından İzmir’e yoğunlaştık. İzmir’e yaptığımız yatırım demek Ege Bölgesi’ne yapılmış yatırım demektir. İzmir’in gelişmesi demek tüm çevre illerin gelişmesi demektir. Bilimsel olarak da bu böyledir. Bu nedenledir ki bizim için İzmir çok önemli. Biz, ne gerekiyorsa bu nedenle yapacağız. Bu yıl Ulaştırma Bakanlığı olarak 500 milyon TL harcadık. Yatırım tutarı 4.9 milyar lira. Önümüzdeki dönemlerde bu yatırım miktarı daha da hızla artacaktır.”

“BİZİM İSTEDİĞİMİZ TEK SES”

Ege’nin kalkınması için tek sesliliğin önemli olduğuna dikkat çeken Elvan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir yörenin kalkınması için olmazsa olmazların başında gelen tek bir hedefe odaklanmaktır. Bunun da anlamı şudur; tek ses olmak birlik ve beraber hareket etmektir. Biz tüm yerel kuruluşlardan bunu istiyoruz. Birlikte hareket ettikçe yapamayacağımız şey yoktur. Bir taraftan yatırıma başlıyoruz diğer taraftan belediye mahkemeye başvuruyor. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Valiliğimiz kaymakamlığımız ilgili kurumlar, sivil toplum örgütleri oturur, konuşur ve çalışmaya başlarız. Bizim istediğimiz burada ‘tek ses’. Bu sağlandığı takdire İzmir’in çok hızlı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz. İzmir’in inanılmaz insan potansiyeli var. Bir taraftan hükümetimiz bir taraftan yerel yönetimler birlikte olursa sadece Türkiye’de değil dünyada ses getirecek örnek bir il konumuna getiririz. Ondan sonra birlikte hareket ederiz. Önümüzde mayın tarlaları olmaz.”

TORBALI’YA YENİ YATIRIMLAR

Torbalı İZBAN hattında incelemelerde bulunduktan sonra Torbalı Belediyesi’ni de ziyaret eden Bakan Elvan, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in de ilçeyle ilgili taleplerini dinledi. Torbalılara bakanlık olarak yapacakları yatırımlarla ilgili müjde veren Elvan, şöyle konuştu: “Torbalı’da yıllık ortalama nüfus artış hızı yüzde dört. Torbalı yoğun şekilde göç alıyor. Bir istihdam alanı var ki insanlar Torbalı’ya gelip iş sahibi oluyor. Torbalı’nın gelişmesinde bakanlık olarak üzerimize düşeni yerine getirmek istiyoruz. Trenle gelirken Torbalı girişindeki iş makinelerinin, bir dolu araç gerecin yer kapladığı o kötü manzarayı gördük. Şehrin merkezinde böyle bir görünüm olması hoş değil arkadaşlarımıza talimat verdik. Üç demiryolu birleşiminin olduğu alanı tamamıyla boşaltıp yeşil alan yapacağız. O kötü görünüm ortadan kalkacak. İş makinelerini, terk edilmiş araç gereçleri görmeyeceksiniz. Bir diğer husus özellikle İzmir -Aydın otoyolu üzerinde üç üst geçide ihtiyaç varmış, üçünü de yapacağız. Bir de köprülü kavşak talepleri oldu bununla da ilgili çalışma yapılacak."

“SABUNCUBELİ TÜNELİNİ GEREKİRSE BİZ YAPARIZ”

AK Parti’nin İzmir için açıkladığı 35 İzmir 35 Proje arasında yer alan ve yapımı devam ederken yüklenici firmanın mali sıkıntılarından dolayı iflasını istediği Sabuncueli Tüneli ile ilgili bilgi veren Bakan Elvan, şunları söyledi: “Acaba, 10 yıl önce İzmir’de birileri deseydi ‘İzmir - Manisa arası 15 dakika olacak’ kim inanırdı. Kimse inanmazdı. İşte biz bunları yapıyoruz. 2014-2015 yılını karayolları olarak ‘tünel yılı’ ilan ettik. Bizim bir yılda açmış olduğumuz tünel cumhuriyetin kuruluşundan 2003 yılına kadar yapılan tünellerin 2,5 katıdır. Sabuncueli Tüneli yap-işlet-devret modeliyle verildi. Yüklenici firmanın iflas etmesi nedeni ile 4 Kasım’da tünelde çalışmalar durdu. Gerekli uyarılar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Bu arkadaşımıza bir süre verildi. Kısa sürede sorunu çözmesi istendi. Ya tüneli devredecek başka bir yükleniciye ya da devredemezse kredi kullanımı da söz konusu yüklenici fesh edilecek. Fesh edilmesi halinde birinci alternatif karayolları genel müdürlüğü tarafından tünelin bitirilmesidir. Biz bunu yaparız. Ya da tekrar ihaleyle neticeye ulaşacağız. Tünelin yarım kaldığı için kaygılanma durumu olmamalı. Geçmişle bizi kıyaslamayın. Geçmişte bir yatırım 40 senede bitiyordu. Böyle bir şey bizde olmaz. Biz, 7/24 çalışır bu tüneli de bitiririz. Hiç şüpheniz olmasın.”

“MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİLERLE İLGİLİ TALİMAT VERDİK”

Sabuncubeli Tüneli’nde çalışan işçilerin maaşını taşeron firmanın ödememesi konusuyla da ilgilendiklerini ifade eden Elvan, sorumlulukları olmamasına rağmen gerekli talimatları verdiklerini kaydetti.