Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, sürekli artan ve çeşitlenen ihtiyaçlar nedeniyle doğal kaynakların hızla tükendiğini, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle su, hava ve toprağın kirlendiğini belirterek, önlem alınmazsa gelecek nesillerin daha büyük sorunlarla karşılaşacağını söyledi.

Türkiye’nin de üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 5. Çevre Bakanları Toplantısı, İstanbul’da yapıldı. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuşmasının başında Taliban’ın Pakistan’da gerçekleştirdiği okul saldırısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Güllüce, “Dün yaşanan elim olay neticesinde hunharca katledilen masum insanlar ve çocuklar için dost ve kardeş Pakistan Hükümeti’ne ve halkına başsağlığı diliyorum. Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

"ÖNLEM ALINMAZSA GELECEK NESİLLER DAHA BÜYÜK SORUNLARLA KARŞILAŞACAK"

İnsanlığın son yüzyılda sanayide, bilim ve teknolojide çok büyük ilerleme kaydettiğini vurgulayan Güllüce, “Her ne kadar bu ilerleme insan yaşamını birçok açıdan kolaylaştırsa da sürekli artan ve çeşitlenen ihtiyaçlarımız nedeniyle doğal kaynakların hızla tükenmesi, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle su, hava ve toprağın kirlenmesi, atmosferdeki sera gazı emülsiyonlarının artması gibi geri dönüşü olmayan tehditler ile karşı karşıyayız. Bunun sonucunda ise kuraklık, çölleşme, ormanların ve tarımsal arazilerin yok olması, canlı türlerinin azalması, iklim değişikliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bütün bunlara hızla artan dünya nüfusunun baskısı eklendiğinde tehlike daha da artmaktadır. Bugünün nesilleri şimdiden bu sorunlarla karşı karşıyadır ve bugün önlem alınmazsa gelecek nesiller daha büyük sorunlarla karşılaşacaktır” diye konuştu.

Güllüce, doğal kaynakların ve çevrenin korunması adına atılan her adımın büyük önem taşıdığını ifade ederek, bireyden başlayarak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası topluma kadar bütün aktörlerin çevreye gereğinden fazla önem ve öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Güllüce, “Türkiye olarak çevre sorunlarını önlemek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alan sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı ile enerjiden sanayiye, ulaştırmadan tarıma, şehirleşmeden ormancılığa kadar birçok sektörde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz son 10 yılda ortalama yüzde 5’lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık” dedi.

“2023’E KADAR ORMAN VARLIĞIMIZI 1,3 MİLYON HEKTAR ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünden önemli gelişmeler kaydedildiği aktaran Bakan Güllüce, şunları söyledi:

“Enerji alanından özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına hızlı bir geçiş sağlama noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülke genelinde başlatmış olduğumuz kentsel dönüşüm hamlesi anlamında sadece binalarda enerji kullanımında yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlayacağız. Ayrıca ormanlarımızı alan olarak 1,4 milyon hektar, hacim olarak ise yüzde 45 artırdık ve 2023 yılına kadar orman varlığımızı 1,3 milyon hektar daha artırmayı hedefliyoruz.”

Bakan Güllüce, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyelerinin doğu ve batı arasında önemli bir konumda bulunduğunu ve yaklaşık 8 milyon kilometre alanda 400 milyondan fazla nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde yapacağımız her çalışma hem bölgemizde hem de bölge sınırlarının ötesinde teşkilatımızın çevre konusundaki rolünü güçlendirecektir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından plaket takdimi yapılarak, aile fotoğrafı çekinildi.