Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçmişte yaşanan soykırımların, günümüzde de devam etmekte olduğunu belirterek, zulüm edenlerin farklı, zulmün aynı olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu’nda düzenlenen “3’üncü Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi”ne katıldı. Kongrede düzenlenen panelde konuşmacılar Balkan savaşlarını, Balkan halkının göç sürecini ele aldı.

Bakan Güllüce, kongrede yaptığı konuşmada dünyada yaşanan soykırım ve sürgünlere dikkat çekerek, “Sadece zulmedenler ve zulme uğrayanlar farklı olmuştur. Zulüm katliam, işkence, soykırım, sürgün aynıdır” dedi.

“Tarihi bilmemiz lazım” diyen Bakan Güllüce, “Milleti millet eden çok önemli unsurlardan bir tanesi millet bilinci” şeklinde konuştu.

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya çizmeleriyle girmesini sert bir dille kınayan Bakan Güllüce, diğer ülkelerin zulümlere ses çıkarmadığını söyledi.

Bakan Güllüce, şunları söyledi; “Dünyada insan haklarını, uygarlıklarını iddia eden çok ülkeler var. Bazen bize de posta koymaya bir şeyler söylemeye çalışıyorlar. Bulgar katliamında Amerika konsolosu çıkmış sigarasını, piposunu yakmış. Hepinizin anılarında bu var. Bu nasıl bir insanlıktır, nasıl bir uygarlıktır. O gün niye kimsenin ses çıkmadı. O 300 bin küsür insan katledilinceye kadar neredeydi o dünya? Müslüman dünyasının kıblegahı olan bir dönem. Mescidi Aksa’ya çizmelerle giriliyor. Mihraplar, camiler yıkılıyor. Nerede bu dünya? Müslüman olmak mı şart bunlara hayır diyebilmek için. Niye dünyadan ses çıkmaz.”

Konuşmaların ardından Balkan kökenli bir sanatçı, Balkan yöresine ait ‘Göçmen Kızı’ ve ‘Bir Fırtına Tuttu Bizi’ şarkılarını söyledi. Daha sonra Bakan Güllüce, kongreye katılan konuşmacılara plaket takdim etti.