Müteahhit, beton üreten ve yapı denetim firmalarına seslenen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Beton denetimini çok ciddi yapacağız. Hiç belli olmaz gecenin bir saatinde bizim bakanlığımızın personeli gelir, bir beton numunesi alır söylediği ve sattığı betonla, döktüğü beton ‘aynı mı, değil mi’ diye kontrol ederiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Gaziosmanpaşa Fevzi Çakmak Mahallesi, 774. Sokakta başlatılan ‘1. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temel atma törenine katıldı. Törede konuşan Bakan Güllüce, Esenler’de de Kentsel Dönüşüm Temeli’ni atarken depremi bizzat yaşadığını hatırlatarak o anları anlattı.

Depremin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, şuana kadar yaptıkları binaların üzerinde yaptıkları testlerde çoğu binanın riskli olduğunu bunun için de bina sahiplerinin Kentsel Dönüşüm’e müracaat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin giderek geliştiğini vurgulayan Bakan İdris Güllüce, “Türkiye’nin geliştiğini de binalarımızla, sokaklarımızla, caddelerimizle, otoparklarımızla göstermemiz lazım. Bunun yolu da Kentsel Dönüşüm’ü yapmaktır” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK ZOR BİR İŞ”

Kentsel Dönüşüm’ün dünyanın en zor işi olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Mal sahiplerinin hakları, müteahhitin hakları, imar planı, mastır planı yani çok zor bir iş. Kentsel Dönüşüm’e girmek belediye başkanları için bir mecburiyet ama bide cesaret istiyor. Bu yüzden belediye başkanımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BETON DENETİMİNİ ÇOK CİDDİ YAPACAĞIZ”

Yapı denetim firmalarıyla ilgili son zamanlarda çok ciddi şikayetler aldıklarını söyleyen Bakan Güllüce şöyle konuştu: “Önceleri inşaat yapılırken betonun yarısı midye, yarısı yolla kazınır çok kalitesiz bir beton tekniği vardı. Sonra beton santralleri kuruldu. Ve beton santralleriyle beton atılmaya başlandı. Ancak 6 aylık denetimlerimizle şunu gördük ki betonlarda da biraz sıkıntı var. Beton santrallerine, inşaat firmalarına ve yapı denetimlerine biz genelge gönderdik. Hangi kalitede beton veriyorsan her yerde ölçülecek, denetlenecek çok maliyetleri yüksek olacak olan cezalarla muhatap ulunabilinir. Beton denetimini çok ciddi anlamda yapacağız, yaptıracağız. Hem müteahhit, hem de beton üreten, hem de yapı denetim firmalarına söylüyorum. Beton denetimini çok ciddi yapınız. Hiç belli olmaz gecenin bir saatinde bizim bakanlığımızın personeli gelir, bir beton numunesi alır söylediği betonla sattığı betonla, döktüğü beton aynı mı değil mi diye bakarız. Son olarak yapı denetim firmalarını denetliyoruz ve denetleyeceğiz, iyi denetim yapan firmalara sözümüz yok. Ama iyi denetim yapmayan firmalarla da uğraşacağımızı buradan haber vereyim.”

“İLÇEMİZİN YÜZDE 37’SİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VAR”

Kentsel dönüşümün ev sahipliğini yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da, 1999 depremini hatırlatarak, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu, bu yüzden Kentsel Dönüşüm’ün çok önemli olduğunu vurguladı.

Başkan Usta, “Bin 173 hektarlık yüzölçümüne sahip ilçemizin 432 hektarında Kentsel Dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Buna göre ilçemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 37’sinde Kentsel Dönüşüm gerçekleştirilecektir. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız ilçemizdeki toplam 13 mahallemizde 22 bölgede devam etmektedir” dedi.

Dönüşüm kapsamında bölgede 76 binanın ve 132 gecekondunun yıkıldığını söyleyen Başkan Tahsin Usta, dönüşümle birlikte alanda 588 konutun yapılacağını, içinde sosyal donatı alanlarının da bulunacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Güllüce, beraberindekilerle birlikte ‘1.Kentsel Dönüşüm Projesi’nin butonuna basarak projenin temelini attı.