Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Almanya’da bir eğitim kitabında yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren karikatüre tepki göstererek, “Bunun fikir hürriyeti ile entegrasyonla hiçbir alakası yoktur” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Alman milletvekillerini ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UEDT) heyetini makamında kabul etti. Kabulde konuşan Bakan Kılıç, misafirlerini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Misafirlerinin Gaziantep ve Şanlıurfa’daki mülteci kamplarını ziyaret ettiğini hatırlatan Kılıç, “Son yıllarda Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı ülkemize sığınmış olan mültecilerle ilgili yapmış olduğumuz çalışmaları da Gaziantep’te ve Urfa’da yerinde inceleme fırsatları buldular” dedi.

Almanya ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve yapılacak yeni çalışmalarla iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artırılacağını söyleyen Bakan Kılıç, “Parlamentoda olsun, iş dünyasında, sanat dünyasında, spor camiasında gerçekten çok farklı karşılıklı alışverişlerimiz var. Gençlik anlamında yapacağımız çok çalışma var. Alman makamlarıyla iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Tabi AB bağlamında Almanya’nın çok büyük bir önemi var. Bizim Brüksel’deki çalışmaları koordine edecek arkadaşlarımızın da yoğun tempo içinde çalıştıklarını biliyoruz” diye konuştu.

“FİKİR HÜRRİYETİ İLE HİÇBİR ALAKASI YOKTUR”

Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nde "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" adlı gazetede yayımlanan ve bir eğitim kitabında yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren karikatürle ilgili olarak ise Bakan Kılıç, şunları söyledi:

“Heyetin Türkiye’ye ziyareti sırasında şu anda da gündeme gelen Baden Württemberg Eyaleti’nin bir eğitim kitabının içinde 2011 Kasım ayında bir gazetede yayımlanan, Türkiye’yi, milletimizi ve Cumhurbaşkanımızı hiç de doğru şekilde tasvir etmeyen ve bizim de hiçbir şekilde kabul edemeyeceğimiz bir karikatürün bir takım eğitim kitaplarında yer almasından dolayı gündemde olan bir konu var. Tabii bununla alakalı olarak Dışişleri Bakanlığımız diplomatik girişimleri yapmış durumda. Bununla ilgili olarak da gerekli çalışmalara biz devam edeceğiz. Bu konuda herkes üstüne düşen görevi en iyi şekilde yapmalı. Hiçbir şekilde kabul edemeyeceğimiz, hiçbir şekilde karşılıklı ilişkilerin güzelliğine ve seviyesine yakışmayacak olan bu tip davranışların olmaması gerekiyor. Biz bu konudaki duruşumuzu ve bu konuyla ilgili görüşlerimizi çok açık bir şekilde dile getirdik. Biz bunu kabul etmiyoruz ve inanıyorum ki Alman makamları da en kısa süre içerisinde bu yanlıştan döneceklerdir, bunu düzelteceklerdir. Bunun fikir hürriyeti ile entegrasyonla hiçbir alakası yoktur. Benim şahsi görüşüm budur ve özellikle de daha dikkatli olunması gereken bazı konular üzerinde karşılıklı olarak görüş alışverişi içerisinde yolumuza devam etmemiz gerekmektedir.”

“İKİ ÜLKE ARASINDA ÇOK FARKLI BİR KARDEŞLİK VAR”

Bakan Kılıç, iki ülke arasındaki derin dostluklara ve Avrupa Birliği sürecinde yapılan yoğun çalışmalara dikkat çekerek, “Bizim de bu çalışmalara vereceğimiz destekler olacak. AB Bakanımız bu konuda gerçekten yoğun bir mesai harcıyor. Biz de kendi alanımızda ve tecrübelerimizle bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Türkiye kökenli Alman milletvekillerinin bu dostluğu pekiştirdiğini söyleyen Bakan Kılıç şöyle devam etti:

“Burada temel olan şey şu; iki ülke arasındaki, Almanlar ve Türkler arasında çok farklı bir kardeşlik, birliktelik var, bir dostluk, bir geçmiş var. 50 yılı aşkındır orada yaşayan Türkiye kökenli kardeşlerimiz var. Alman toplumuna ve Alman ekonomisine ve bundan sonra da Almanya’nın geleceğine büyük katkıda bulunacağını düşündüğümüz kardeşlerimiz var. Bugün onlardan Cemile Hanım bu toprakların kültüründen, Almanya’nın göç etmiş bir ailenin üyesi olarak Alman meclisinde milletvekili olarak Almanya’yı temsil ediyor.”

Almanya ile hem spor hem de gençlik alanlarında işbirliğinin mesajını veren Bakan Kılıç, “Hem gençlik anlamında hem spor anlamında tabi ki Almanya ile yapacağımız çok büyük iş birlikleri var. Karşılıklı olarak şu anda görüş alışverişinde olduğumuz konular var ve yakın zamanda da Almanya ile bir çalışma ziyareti yapıp, oradaki bazı faaliyetler konusunda birebir sportif anlamda, gençlik anlamında birebir çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki sene içerisinde daha birliktelik ve beraberliği sağlayacağımızı ümit ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖZÜR BORCU VAR”

Alman Hıristiyan Demokratlar’ın Sözcüsü Oliver Wittke ise, Suriye sınırına yaptıkları ziyaretin ardından orada gördükleri manzaraya hayran kaldıklarını dile getirerek, Türkiye’nin bu konuda çok titiz davrandığının altını çizdi. “Ayrıca, son zamanlarda ilerleme duraksamış olsa da AB ile Türkiye’nin ivme kazanması gerektiğini düşünüyorum” diyen Wittke, gündemdeki karikatür hakkında ise şunları söyledi:

“Ülkeler saygı ve hoşgörü ile birbirine yaklaşmalı. Yaşanan bu karikatür ile ilgili olaydan dolayı üzüntü duyuyorum. Bu karikatür hakkında umarım sorumlu davranırlar ve artık kitapta yer almaz. Bu eyaletin de Türkiye’ye bir özür borcu var.”