Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İTÜ’de “Arı Teknokent Enerji Temaları 6 Binası’nı” açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldız, çevreye rağmen değil çevreyle birlikte bu projeleri geliştireceklerini belirterek, “Her ne kadar algının çok farklı noktalara getirildiği bir ortamda olsak da, biz doğru bildiklerimizi yapacağız ve onunla beraber yürüyeceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü’nde “ARI Teknokent Enerji Temaları 6 Binası’nın” açılışına katıldı. Açılışa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış öncesi bir konuşma yapan Bakan Yıldız, “Burada birçok alanda özellikle enerji sektörünün oluşturduğu yeni pazarlarla alakalı, nükleer güç reaktörlerinden tutun ki bütün enerji yapılanmalarına dönük böyle bir çalışmanın teknik olarak temelini bulunuyoruz. O açıdan ben bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek kurdeleyi kesti. Ardından toplantı salonuna geçildi. Ardından bir konuşma yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, böyle bir eserin kazandırılmasında ve Türkiye’nin bilimsel seviyesinin yükseltilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti. Bakan Yıldız, “Eğer 61 yılından 2012 yılına kendi alanında 500 tane nükleer uzman yetiştirmiş olan ülkenin o pazarı oluşturamıyor olması, aslında hocalarımızın ve üniversitelerin suçu değildir. Bu ülkenin idaresine irade koyanın aslında suçudur. Siyasetin de bu tarz da kendisini eleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki bunun birçok farklı sebepleri var. Bizler bunu gerçekleştirdik. O yüzden şuan yaptığımız çalışmanın yalnızca içinde bulunduğumuz kuşaklara değil. Aslında geleceğimize konan yalnızca bir enerji üretim kısmı değil aynı zamanda teknolojinin, sanayini link atlamasıyla alakalı bir husustur” dedi.

Bakanı Yıldız, "Buradaki teknokent ve parkların özel ve kamu üniversite işbirliğiyle kurulan bütün bu yapılan geliştirmek istediğimiz teknolojilere çok büyük katkıları var. O yüzden bizler Ar-Ge projelerine yaklaşık bin 500 milyar lira para ayırabiliyoruz. Ancak hala ortalama bir Avrupa ülkesinin gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzdesine baktığımızda bu rakam en fazla yarısı kadar. Bu projeler özellikle beyin gücümüze, zihni kapasitemizi artıran projelerdir. Türkiye yalnızca idaresi, sosyal yapısıyla ve siyasetiyle değil aynı zamanda bu tür yerler beyniyle, zihniyle, kalbiyle, vicdanıyla, aklıyla, sağduyusu, basireti ve ferasetiyle hep beraber büyüdüğünün göstergeleridir. Burada tamamen bilimsellik, teknolojiye ulaşma hedefleri, ilimsel bir anlatım tarzı vardır. O yüzden ben açıkçası son derece heyecan duyduğumu belirtmek isterim. Geleceğimize aslında insanların şu an dünyada peşin olarak aldıkları belki de hak etmedikleri refah seviyesini gelecek kuşaklarına vadeli olarak sattığı çevre kirliliğidir. Biz çevreye rağmen değil çevreyle birlikte bu projeleri geliştireceğiz. Buna gerçekten yürekten inanarak söylüyorum. Biz TANAP projesinde sırf çilek tarlasından geçtiği için güzergah değişikliği yaptık. Her ne kadar algının çok farklı noktalara getirildiği bir ortamda olsak da, biz doğru bildiklerimizi yapacağız ve onla beraber yürüyeceğiz” diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, “Biz çevreyle birlikte bir şeyler yapacağız. Bu ülkenin nasıl ki turizm kaynakları, tabiat ve kültürel varlıkları bir zenginlik ise aynı zamanda tabi kaynakları, yer altı ve üstü zenginlikleri de bu ülkenin kaynağıdır. O yüzden bunları optimum şekilde kullanmamız ve değerlendirmemiz gerekiyor. Bizim 2023 yılında kadar da her yıl bu rakamı tasarruf edebilecek rakamları tüketmemiz lazım. Teknoloji ve malzeme biliminin gelişmesiyle bütün bunları yönetebilecek zihni kabiliyete ulaşmamızla beraber bunları gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Yıldız, açılışını yaptığı Enerji Teknokent ARI6’da incelemelerde bulunarak, araştırmacılardan bilgi aldı.