Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “3 işçiye ulaşıldı” iddialarının doğru olmadığını, bu konuda bir öngörüde de bulunamayacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçiye ulaşmak için 5. gününde maden ocağında yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız, “Özellikle tahkimatla alakalı çalışmalar da hızlandırıldı. Ama pasaların çekilmesi daha çok vaktimizi alıyor. Desandre kısmında bizim yapacağımız işlemlerde su seviyesi nefeslikten girilmiş olan çalışmayla beraber çok hızlı bir şekilde düşürüldü. Yani oradaki yapılan tek çalışma hemen hemen bu iki kalemi yönetmek olacak. Hem tahkimatı, hem de yerdeki pasayı almak şeklinde olacak. Burada şu anda 650 kişiye yakın ekip çalışıyor. Basın mensupları ve diğer bütün çalışanlarımız var. Yerimiz sınırlı ve bu acıyı paylaşmak üzere dışarıdan birçok kimsenin de geldiğini gördük, kendilerine teşekkür ediyoruz. Ancak bundan sonraki faaliyetlerimizi etkilememesi açısından yerle alakalı bazı tedbirler almak durumundayız” dedi.

“SÜRE VERMEMİZ DOĞRU DEĞİL”

3 işçiye ulaşıldığı yönündeki bilginin doğru olmadığını ifade eden Bakan Yıldız, “Bu gece itibariyle bazı spekülatif cümleler de görüyoruz. Bize sordu vatandaşımız 3 kişiye ulaşılmış nasıl olacak diye. Değerli arkadaşlar şu anda bizim ulaştığımız bir işçi kardeşimiz yok. Herhangi bir ulaştığımız yer de yok. Her aştığımız su seviyesinde karşımıza yeni bir tablo çıkabilir. O yüzden böyle beklentileri yükseltmek, vatandaşımızın ümitleri ile oynamak gerçekçi olmaz, doğru da olmaz. Buna hep beraber hassasiyet göstermemiz lazım. Her birimizin çok yoğun çalışmaları var. 24 saat arkadaşlarımız çalışıyorlar. Onlara da yardımcı olmamız hele hele bundan sonra daha da iyi olacaktır” diye konuştu.

Madenden su çekiminin yoğun bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, “Nefeslik kısmında şu anda su çekimi dün gece yoğun bir şekilde oldu. Orda herhangi ciddi büyük bir aksaklık olmadı. Ama bir saat sonrasıyla alakalı nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. O yüzden bu manada süre vermemiz de doğru değil, gerçekçi de değil. 3 saat sonra ne olur, 5 saat sonra ne olur dediğinizde, çok gerçekçi cevaplar bulamayabiliriz” şeklinde konuştu.

“BU GECE İÇİN BİR ÖNGÖRÜMÜZ YOK”

Bakan Taner Yıldız, tahkimat yapımının ciddi vakit aldığını dile getirerek, sondaj çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Bakan Yıldız, kendilerinin verdiği bilgilerin dışında başka bilgilere itibar edilmemesini istedi. Taner Yıldız, “Mesela madenden çıkan bir işçi kardeşimiz veya birisi diyor ki, ‘bu akşam çıkacakmış’ diyor, ondan sonra bütün vatandaşlarımız oraya geliyor. Şahsen bizim yaptığımız planlamalarda bakanlarımız ve mühendislerimizle yaptığımız planlamada bu gece için böyle bir öngörümüz yok. Ama yarına ne olur onu da bilemiyoruz. Çünkü her geçen tabloyu her saati hemen hemen değerlendirdiğimiz olur. O yüzden bu manada o kardeşlerimize ulaşabilmemiz için her birinizin buna dikkat etmesi lazım” dedi.