Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eğitimde olduğu gibi araştırma konusunda son 10 yılda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını belirterek, “Son 10 yılda 3 milyar liraya yakın bir kaynağı bu araştırma alt yapılarımıza harcadık” dedi.

Niğde’de düzenlenen 2. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Niğde Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, “10. 5 yıllık kalkınma planımızda çok önemli vurgular yaptık. Önümüzdeki süreçte bu konularla ilgili bazı öncelikli dönüşüm programlarımızı da hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi, ARGE araştırmalarının ticarileştirilmesi programları olacak. ARGE uzun vadeli bir yatırım. Popülist davranan siyasetçiler, popülist davranan politikacılar ARGE’ye bu kadar yatırım yapmazlar. Çok şükür ülkemizde son 10 yılda popülist olmayan, ülkenin geleceğine yatırım yapan bir yönetim var. Eğitimde olduğu gibi araştırma konusunda son 10 yılda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Bugünü değil geleceği düşünerek hareket ettik ve ARGE’ye harcadığımız kaynak eskisinden çok daha yüksek durumda. 2002 yılında toplam ARGE harcamalarının milli gelirimize oranı yüzde 0,53 civarındayken, en son ölçümlerimizde 2012 yılında yüzde 0,92’ye kadar yükselmiş durumda. Araştırmacı sayısı da bir ülkenin geleceği için kritik faktörlerden bir tanesi. 2002 yılında ülkemizde toplam araştırmacı sayısı 29 bin iken, 2012’da bu sayının 105 bini aştığını görüyoruz. Araştırmacılarımızın proje geliştirmesinde ve uluslararası fonlardan faydalanmalarında alt yapı olmazsa olmaz. Alt yapısını tamamlamış ülkeler sadece projelerle uğraşabiliyorlar. Ancak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde alt yapı eksikliklerini tamamlamak çok önemli. Biz de bu anlayış içerisinde üniversitelerimizde çok önemli destekler verdik. Son 10 yılda 3 milyar liraya yakın bir kaynağı bu araştırma alt yapılarımıza harcadık” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından laboratuvarın açılışı gerçekleştirildi. Laboratuvarı gezerek yetkililerden bilgi alan Bakan Yılmaz, güneş enerjisi ile çalışan araca bindi.