Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı bedelli askerlik hizmeti konusunda yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturmanın yapılmayacağı, başlatılmış olanların sona erdirileceği ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezalarının tahsil edilmeyeceği yolunda bir teklif verilmesinin düşünüldüğünü söyledi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerine başlandı. Komisyon görüşmelerine katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı bedelli askerlik konusunda açıklamalarda bulundu. Toplumda önemli bir bedelli askerlik talebi olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Toplumun bir bedelli askerlik talebi var. Kaç kişiyi karşılar, kaç kişinin bu ihtiyacını karşılar, kaç kişi müracaat eder bunu bilmiyoruz. Ama böyle bir ihtiyaç olduğu kesin. Nedir farklı olan, ‘yaş bu, bedel bu’ olsun. İhtiyaç var, yaş ve bedel konusunda itiraz var. Bu kanun görüşülürken bir teklif ile bedelli askerliğin Sayın Başbakanımızın açıkladığı şekilde bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle, bu tarih dahil 28 yaşından gün almış, 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na tabi hükümler, istekleri halinde bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde askerlik şubelerine ve yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin lira para veya Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz kuruna göre yabancı para ödenmesi durumunda temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar” dedi.

BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAKLARINI DA KAPSAYACAK

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanların da yaş şartına uymaları kaydıyla istedikleri halde bu kanundan yararlanabileceklerini açıklayan Bakan Yılmaz, “Bu kanun kapsamında gelecek olan paralar Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na yatırılacak. Bu madde hükümlerinden yararlanan hükümler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturmanın yapılmayacağı, başlatılmış olanların sona erdirileceği ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyeceği yolunda bir teklif verileceği düşünülmektedir. Bu da hükümetimizce uygun görülmektedir” diye konuştu.

ASKERLİĞİNİ YAPMAYANLAR DA SÖZLEŞMELİ ER OLMAK İÇİN BAŞVURABİLECEK

Sözleşmeli Erbaş Kanunu olduğunu ve birçok defa ilana çıkmalarına rağmen yeterli başvuru olmadığını kaydeden Bakan Yılmaz, “Eğer bu sözleşmeli erbaşların askerliğini bitirdikten sonra değil de askerliğine başlamadan da, yani 20 yaşını doldurduğu andan itibaren de bu kanun kapsamında sözleşmeli erbaş olma yolunda bir hak tanınmakta. Eğer burada 50 bin kişi bedelliden yararlanacaksa, burada da 50 bin kişiye yakın bir kimsenin de, çünkü kadrosu bu kadar, sözleşmeli erbaşa başvurabileceği ve Genelkurmay Başkanlığı’nın sözleşmeli erbaş ihtiyacının da bu şekilde karşılanacağı düşünülmekte. Bir bedelli var, birde sözleşmeli er kaynaklarının genişletilmesi var. Önceden askerliğini bitirenler başvuruyordu. Şimdi askerliğini bitirmeyenlerin de başvurmasına fırsat tanıyoruz. İkisini bir araya getirince bir dengenin yakalandığını düşünüyoruz. Bunun dışında yaklaşımlar olabilir, biz 18 diyoruz, başkası bir başka diyebilir, ama bizim bu an için bunlara evet diyebilmemiz mümkün değildir” açıklamasında bulundu.