Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Kıbrıs’ın karşılıklı yatırım potansiyelinin arttırılması gerektiğini ve bunun içinde her türlü teşvik ve desteğin Türkiye’de ve Kıbrıs’ta iş yapmak isteyen firmalara sağlanacağını söyledi.

Bakan Zeybekci, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’u makamında kabul ederek, bir süre görüştü. Görüşmede konuşan Taçoy, Ermenek ve Soma’da yaşanan maden kazaları nedeniyle üzüntülerini dile getirdi. Kıbrıs’ın kalkınması ve gelişmesinde Türkiye’nin önemli rolü olduğunu vurgulayan Taçoy, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi Kıbrıs’a davet etti. Kıbrıs halkının büyük şehirlere göçünü engellemek ve göç yaşanan yerlerde istihdamı sağlamak için Türkiye’den özellikle esnaf ve sanatkarların eğitimi konusunda destek isteyen Bakan Taçoy, bu sayede işgücü eksikliğinin ortadan kalkacağını ve verimliliğin artacağını belirtti. Kıbrıs halkının en büyük geçim kaynaklarından biri olan küçükbaş hayvancılık ve tarımın desteklenmesinin de şart olduğunu kaydeden Taçoy, bu konuda ellerinden gelen tüm desteği Kıbrıs halkına sağladıklarını, Türkiye’den de destek istediklerini söyledi.

Bakan Zeybekci ise, “Bakan Taçoy’un taleplerini dikkatle dinledim. Taleplere ilişkin Bakanlar Kurulu’na en kısa sürede bilgi vereceğim. Türkiye ile Kıbrıs’ın karşılıklı yatırım potansiyelinin arttırılması gerekir. Bunun içinde her türlü teşvik ve destek, Türkiye’de ve Kıbrıs’ta iş yapmak isteyen firmalara sağlanacak” dedi.

Kıbrıs’ta yatırım yapan Türk firmalarının ve Türkiye’de yatırım yapan Kıbrıslı firmaların hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta desteklenmesi gerektiğini kaydeden Bakan Zeybekci, “Hem Türk hem de Kıbrıslı yatırımcılar vergiden muaf tutulması gerekir. Bunu her iki tarafta uygularsa istihdamın artmasında gözle görülür gelişmeler kaydedilir. Türkiye-Kıbrıs arasında yapılacak su boru hattı ile tarımcılığın şaha kalkacağını umuyorum. En kısa sürede Kıbrıs’a ziyaret yaparak, ortak çalışma yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Görüşmenin ardından karşılıklı hediye takdimi yapıldı.