AKSARAY (AA)- Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, büyük ülke olabilmek için ihracatın artırılması gerektiğini belirterek, "Bunu şöyle yapacağız. Sanayicilerimiz tesis kuracaklar, pazara erişecekler. Gümrük, bir taraftan işlemleri hızlandıracak ama önce kaliteli üretim yapacağız ki o pazara girelim ve daimi olarak kalabilelim" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'ndeki TOBB Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin temel atma törenine katıldı.

Aşcı, törende yaptığı konuşmada, eğitimin, siyasal, toplumsal ve ekonomik gelişmede, ülkelerin kalkınmasında son derece önemli bir işleve sahip olduğunu belirterek, bu durumu artık bütün gelişmiş ülkelerin fark ettiğini bildirdi.

Aşcı, "Biz de bunun farkına vardık. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte rekabet unsurlarından en önemlisi, yetişmiş insan gücüdür. Rekabet edebilmek için öncelikle bunu bilmek gerekiyor. Bunun yolu da bugün açılışını yaptığımız okul ve üniversitelerden geçiyor" diye konuştu.

- "Büyük ülke olmak istiyoruz. Bunu yapmak için ihracatımızı artırmamız lazım"

Aşcı, ülkelerin artık açıktan savaşmadığını, silahlarla saldırmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Baktığımızda dünyadaki rekabet ve savaşma, genelde pazara girme, hakim olma ve ticarette. Şu an dünya ticaretinde ithalatta yüzde 1'lik bir payımız var. İhracatta yüzde 1'in altında bir payımız var. Büyük ülke olmak istiyoruz. Bunu yapmak için ihracatımızı artırmamız lazım. Bunu şöyle yapacağız. Sanayicilerimiz tesis kuracaklar, pazara erişecekler. Gümrük, bir taraftan işlemleri hızlandıracak ama önce kaliteli üretim yapacağız ki; o pazara girelim ve daimi olarak kalabilelim. Bunun da yolu bu tür okul ve üniversitelerden geçiyor."

Türkiye'nin geleceğinin eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesilleri yetiştirmesinden geçtiğini anlatan Aşcı, bunda da mesleki eğitim payının oldukça fazla olduğunu ifade etti.

Aşcı, yetişecek nitelikli iş gücünün ekonomiye kazandırılmasının rekabet gücü için son derece önemli olduğunu belirterek, daha önce meslek liselerine olan ilginin gerekenden çok az olduğunu, kat sayı sorununun ortadan kaldırılmasıyla bu liselere ilginin arttığını aktardı.

Aşcı, "Mesleki eğitim bizim hem kalkınmamızı sağlayacak hem de gençlerimize iş imkanı sağlayacaktır"  dedi.

- "Teknik lise ve sanat okulu mezunlarına bu ülkenin çok ihtiyacı var"

Daha sonra söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ise temeli atılan okula Aksaray'ın çok ihtiyacı olduğunu belirterek, kendisinin de sanat okulu mezunu olduğunu kaydetti.

 Alaboyun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim gibi teknik lise ve sanat okulu mezunlarına bu ülkenin çok ihtiyacı var. Bunun üzerine bir de mühendislik eğitimini kondurdunuz mu, artık yapılacak şey zirveye çıkmaktır. Bu okullar cevherleri çıkarıp işleyecek okullar. 2002 yılında yüzde 25 civarında Aksaray OSB'de bir yapılaşma vardı. Sonra doldu, 2'nci ve 3'üncü organize bölgelerinin temelleri atıldı. Bunun sonucunda Aksaray, cazibe merkezi haline geldi ve kalifiye eleman ihtiyacımız arttı. İnsan kalitemizi daha da yukarı çekmek bu okullarla mümkün olacak. Bu tür okullarla öğrencilerimizin eğitim kültür düzeyini, insan kalitemizi daha da yukarı çekmemiz mümkün olacaktır."

Aşcı ve Alaboyun, daha sonra butona basarak okulun temelini attı. Bakanlar, daha sonra inşaat alanını gezerek, yetkililerden bilgi aldı.