Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bir daha Gazze’de bu felaketler yaşanmasın diye sesimizi o kadar gür tutacağız ki, herkes sussa biz inadına Filistin, inadına Gazze demeye devam edeceğiz ki bir daha Gazzeli Yusuflar çile çekmesin” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Keçiören Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği ‘Yaşayan Gazze’ programına katıldı. Programa, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı. Davutoğlu, edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden Cahit Koytak’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ithafen yazdığı ‘Gazze Risalesi’ şiir kitabının İngilizce ve Arapça tercümesinin tanıtımının yapıldığı programda konuşma gerçekleştirdi.

“BABA SENİ ÇOK ÖZLÜYORUM AMA GAZZELİ ÇOCUKLARIN GÖZYAŞI DİNMEDEN GERİ DÖNME”

Gazze’de olduğu dönemde 8 yaşındaki kızının kendisine yazdığı bir mesajı anlatan Davutoğlu, “O zaman kızım 8 yaşındaydı ve o da bir mesaj bırakmıştı, ’Baba seni çok özlüyorum ama Gazzeli çocukların gözyaşı dinmeden geri dönme’ diye. Fark ettik ki her yer bazen Gazze oluyor. Her çocuk her zaman Yusuf oluyor. Risaleyi dikkatli okursanız zulüm gören her mekanı, zulüm gören her Yusuf’u bulursunuz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Gazze Şifa Hastanesi’nde kızını kaybeden bir babayla yaşadıklarını anlatan Davutoğlu, ““Geçtiğimiz sene savaşlar tekrarlar başladığında Gazze’ye gitmek nasip oldu. Saldırılar devam ederken Gazze’ye gittik ve hava saldırılarında şehit edilen o nur yüzlü kızın gözlerinde kendi kızımın gözlerini görürcesine hüzün doldum. O hali düşününce o kızımızın bedeninde insanlığın öldürülmüş olduğunu en derinden hissettim. Biraz sonra babası geldi. Kızına kapandığı ve ağladığı zaman, sadece bir Filistinli babanın kızına ağlaması değildi o. Bir insanın bütün insanlık için ağlamasıydı sanki. Kucaklaştık ve iki baba olarak aynı hissi taşıyarak gözyaşı döktük. Filistin devletinin tanınmasında Birleşmiş Milletler Konseyi’nde, kızımızın adını anarak konuşmaya başladım. Baba Basili’yi daha sonra evimde misafir ettiğimde dedim ki, ‘Ne mübarek kızınız var ki bütün Filistin destanının sembol ismi oldu. Allah size sabır versin.’ O da, ‘Ben ne mübarek bir babayım ki kızımın adıyla Filistin devletinin tanınmasını bir araya getiren bir dost edindim’ dedi.” İfadelerini kullandı.

“İNADINA GAZZE DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “1 buçuk milyon Suriyeli’yi Türkiye’ye sokmak vatana ihanet etmektir’ sözlerini eleştirdi. Türkiye’nin kapılarının din, mezhep ayırmadan bütün mazlumlara açık olduğunu belirten Davutoğlu, “Bir daha Gazze’de bu felaketler yaşanmasın diye sesimizi o kadar gür tutacağız ki, herkes sussa biz inadına Filistin, inadına Gazze demeye devam edeceğiz ki bir daha Gazzeli Yusuflar çile çekmesin. Ensarı, muhaciri bilmeyenler, ‘Bu mültecileri kabul etmek ihanettir’ derken, biz inadına muhabbetimize dayanarak o mülteciler için, o yok mu katından bize bir yardımcı gönder diyenler için, yardımcılar eğer bizsek, o şeref bize naip olmuşsa gecemizi ve gündüzümüzü birbirine katıp dünyada ne kadar mazlum varsa Suriye’de sığınacak diyar arayan ne kadar kardeşimiz varsa onlara kapımızı açacağız. Onların dinleri mezhepleri hiç önemli değil” değerlendirmesinde bulundu.