Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bizim anlayışımızda zalimin de mazlumun da ideolojisi, siyaseti, dini, mezhebi, etnik ayrımı yoktur. Her birisi, bütün zulüm ayaklarımızın altındadır. Bütün mazlumlar, başımızın üzerindedir” dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Mamak 5. Olağan Kongresi’ne katıldı. Mamak Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen kongreye, Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Yalçın Akdoğan, AK Parti milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Davutoğlu, yaptığı konuşmasında, Mamak’ın önemine işaret ederek, AK Parti’nin siyaset felsefesinin, AK Parti’nin kurmak istediği milli iradeyi, eşit vatandaş hukukunun almak istedikleri zaman Mamak’ın geçmişine bakmaları gerektiğini söyledi. Davutoğlu, “Ankara’nın aynen eski Türkiye’deki bir seçkin görünen semtleri, mahalleleri vardı, bir de diğeri gibi görünen Anadolu’nun değişik yerlerinden gelerek Ankara’yı şereflendiren insanların yaşadığı semtler vardı. Ankara’nın iki yüzü vardı: biri seçkinler diye anılan yüzü, seçkin siyasi veya bürokratlarla anılan yüzü; bir de buraya Anadolu’nun değişik şehirlerinden kopup gelmiş olanlar. Biz Ankara’daki iki yüzü, Türkiye’deki iki farklı yüzü siyaseten ortadan kaldıran AK Parti siyasetiyiz” ifadelerini kullandı.

ESKİ TÜRKİYE ALIŞKANLIKLARI TARİHE GÖMÜLECEK

Eski Türkiye’nin alışkanlıkları tarihe gömüleceğini ifade eden Davutoğlu, “Mamak bu anlamda bizim için siyaset nişanesi. Mamak, Tuzluçayır‘la, Saimekadın’la, Kayaş gibi semtleriyle Anadolu’nun değişik yerlerinden göç alan mahalleleriyle anılıyor” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, AK Parti dönemiyle Merkezi Yönetimde ve yerel yönetimler de makus tarihin değiştiğini kaydederek, “Artık biz milli irade derken belli kesimlere ait gibi görülen siyasi iradenin mahiyetini değiştirdik. Ankara’yı güzelleştirirken Mamak bizim için ibre, simge oldu. Mamak’ı güzelleştirmek, Ankara’daki siyasi ahlakı anlayışını güzelleştirmek anlamına gelecekti. Sadece 5 yıl içinde Mamak’ta 250 milyon TL yatırım yapıldı. Necmettin Erbakan, Necip Fazıl Kültür Merkezi yapıldı, spor tesisleri yapıldı ve Mamak, o çöplükle anılan Mamak, Mamaklıların hak ettiği düzeyde Ankara’yla bütünleşti ve gerçek bir şekilde Büyük şehrin parçası haline geldi. Bundan sonra da Mamak’a veya Mamak gibi makus tarihi paylaşan şehirlerimizin, kenar mahalle gibi görünün yerlerine hizmet etmek, onları da Büyükşehir nimetinden istifade ettirmek bizim için en temel ilkedir” şeklinde konuştu.

Mamak’ın hapishanesi ile anılığını belirten Davutoğlu, “Mamak’ta bu hapishanede yaşanan çileler aslında yine eski Türkiye’yi temsil ediyor. Bu hapishanede öylesine ayırımcılıklar yapıldı ki, öylesine zulümler yapıldı ki, AK Parti özgürlükleri genişleterek, demokratik alanı genişleterek hapishaneler diyarından bir özgürlük semti çıkardı. Aynen Türkiye’de vesayetler rejiminden özgür ve demokratik bir Türkiye çıkması gibi, bu da bizim için bir ilke” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, Şair Kemal Burkay’ın 1971’de Mamak Askeri Cezaevinde hükümlüyken yazdığı şiirin, "Kömür deposu boşaldı işte, Mamak’a sonbahar geldi. Güneş altında tutsaklar geçen sonbahara bakıyorlar. Şirin mi şirin gecekondu evleri, Samsun asfaltında otomobiller, ne güzeldir yollarda olmak şimdi" mısralarını okudu.

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun da Mamak’ta 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7 yıldan fazla kaldığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Yazıcıoğlu’nun yazdığı şiirin ’Huzur dolu içimde, ben sonsuzluğu düşünüyorum. Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum. Durun kaçmayın pencerelerim, güneşi kapatmayın, beton çok soğuk, üşüyorum" mısralarını da okudu.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mamak’ın betonu soğuktur, Muhsin Yazıcıoğlu o soğuk betonda kalmıştı, yatmıştı. Kemal Burkay, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya, Ozan Arif gibi sağdan soldan nice insanlar Mamak’ta ıstırap çektiler. Buradan bir kez daha sesleniyorum, özgürlüklerin, kalkınmanın timsali olan başkentimiz Ankara’dan ve kalkınmanın ve özgürlüklerin bu anlamda Ankara’da timsali olan Mamak’tan sesleniyorum; Bir daha bu ülkenin hiçbir mekanında betonlar soğuk olmayacak, hiçbir mekanında zulüm, baskı ve işkence olmayacak. Bunu niye zikrediyorum biliyor musunuz? AK Parti felsefesi doğru anlaşılsın diye, bir. Bizim felsefemizde kim yaparsa yapsın, kime yaparsa yapsın zulüm zulümdür, mazlum mazlumdur. Bizim anlayışımızda zalimin de mazlumun da ideolojisi, siyaseti, dini, mezhebi, etnik ayrımı yoktur. Her birisi, bütün zulüm ayaklarımızın altındadır. Bütün mazlumlar, başımızın üzerindedir.”