İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Kadın Hayattır" buluşmasında katılımcılara hitap etti.

"Ne güzel söylemiş rahmetli Erdem Beyazıt, 'Kadınlar bilirim ülkeme ait/Yürekleri Akdeniz gibi geniş, soluğu Afrika gibi sıcak' ülkemin kadınlarına selam olsun" diyen Davutoğlu, gönül coğrafyasının kadınlarını selamladığını söyledi.

Davutoğlu, "Srebrenitsa'nın acılı annelerine selam olsun. Somali'de açlıkla çocuklarını beslemeye çalışan onurlu kadınlarımıza selam olsun. Gazze'de bombalar altında çocuklarını yetiştiren onurlu Filistinli kadınlarımıza selam olsun. Dünyanın bütün kadınlarına, merhametin, şefkatin timsali kadınlara selam olsun" dedi.

"Milli iradenin en büyük koruyucusu kadınlarımızdır"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin yakın tarihte de kadınların hak ettiği değeri görmesi, toplumsal hayata katılması noktasında örnek ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, kadına seçme ve seçilme hakkının, pek çok ülkeden önce Türk kadınına verildiğini söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın pek çok ülkesinin geriden izlediği uygulamanın öncüsü, öznesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Milli iradenin en büyük temsilcisi, koruyucusu, hamisi kadınlarımızdır" diye konuştu.

"Tek bir canın bile kaybedilmediği güzel günlere inancımız tamdır"

Kadın ve annelerin yüreklerinin bugünlerde buruk olduğunu dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her insanın ilk örneği, ilk kılavuzu, ilk öğretmeni annesidir. Şimdi terör olayları var. İnşallah bugünler geçecek, hep beraber huzurlu baharlarda birlikte, bu ülkeyi şenlendireceğiz. Baharı annelerimizle kızlarımızla kadınlarımızla inşallah barış içinde karşılayacağız. Terör vesilesiyle tek bir canın bile kaybedilmediği güzel günlere inancımız tamdır. Bu ülkede hiçbir anne terör dolayısıyla inşallah evladını kaybetmeyecek. Evlat acısının ateşi hiçbir eve düşmeyecek. Annelerimizden aldığımız merhametle, adalet duygusuyla bu derdin, bu belanın da üstesinden geleceğiz."

"Kadına yönelik şiddet büyük bir insanlık ayıbıdır"

Davutoğlu, terör olaylarından bir başka insanlık ayıbına, kadına şiddet meselesine gelmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda bütün dünyayı tehdit eder hale gelen ve ülkemizinde gündeminde olan kadına yönelik şiddet meselesi büyük bir insanlık ayıbıdır. Bu insanlık hastalığının mağduru olarak sembol bir isme dönüşmüş rahmetli Özgecan'ı ne zaman hatırlasam; hala içim sızlar, yüreğim sızlar. Onları yönelen her el doğrudan bize, bizim vicdanımıza, irfanımıza, merhametimize yönelmiştir. Elbette evlatlar arasında ayrım yapılmaz, yapmayız da. Ben her zaman ve zeminde kadınlarımıza, kızlarımıza pozitif ayrımcılığa savundum. Oğullarımız alınmasın ama kızlarımızın kıymeti bir başkadır."

"Kadına karşı şiddeti mutlaka durdurun"

Özgecan'ı ve aynı sonu paylaşan diğer kadınları bir kez daha rahmetle andığını belirten Davutoğlu, erkeklere, "Nerede olursa olsun kadınlarımızın onuruna sahip çıkın. Kendiniz hiç bir şekilde ne kadınlarımıza ne çocuklarımıza şiddet uygulamadığınız gibi şiddet uygulayanı gördüğünüzde durmayın, müdahale edin ve kadına karşı şiddeti mutlaka durdurun" çağrısında bulundu.

Kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada önemli bir sorun olarak gündemde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Biz şiddeti doğrudan bir insan hakkı ihlali olarak görüyoruz. Hiç bir inanç, gelenek ya da töre insana ve özellikle de kadına şiddeti meşru kılmaz. Şiddetin her türlüsüyle olduğu gibi kadına yönelik şiddetle de sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz" dedi.