Başbakan Davutoğlu, ‘ HDP heyeti İmralı’ya gitmezse Öcalan tarafından hazırlanan müzakere taslağının kamuoyuna açıklarız’ yönündeki açıklama ile ilgili olarak, “Tarih vermek tehdit ve şantaj kullanmak sürece zarar verir ve bizim dikkate alacağız husus değildir. Kendi süreci içinde devam edecektir” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Nevşehir Valiliği’ni ziyareti sonrasında gazetecilerin, “HDP heyeti İmralı’ya gitmezse Öcalan tarafından hazırlanan müzakere taslağının kamuoyuna açıklanacağı konusu var” sorusuna, “Bu tür süreçlerde neticeye odaklananlar daha sessiz çalışmaya tercih ederler. Her gün açıklama yapmak, sürecin kendisine zarardır. Ben arkadaşlar ile görüştüm çalışmalar sürer ama kimi görüşmeler açık, kimi görüşmeler gizli seyreder önemli olan neticeye ulaşmaktır. Bu kadar sık açıklama yapılması iyi niyetli çaba için gereksizdir. Yapılan açıklamanın bizim açımızdan kıymeti yoktur. Bu sürecin doğası neyse o yapılır. Tarih vermek Tehdit ve şantaj kullanmak sürece zarar verir ve bizim dikkate alacağız husus değildir. Kendi süreci içinde devam edecektir.

Sizin bilmediğiniz de bir çok görüşme var. Doğası gereği. Bir sonraki görüşme ne olacak gibi bir merak veya süreci bu yolda takip etmek doğru değil.

Belli bir mantık içinde bu süreci yürütüyoruz. Kim kiminle ne zaman görüşecek sürecin içinde alınması gereken konulardır” diye cevap verdi.

Davutoğlu, HDP’nin seçime girme yöntemi ile ilgili olarak ise “HDP Türkiye’de diğer partiler ile eşit şartlarda seçime girme hakkına sahip bir partidir. Hangi yöntemle nasıl girecekleri konusu kendilerini ilgilendirir. Hangi yöntemi benimserlerse benimsesinler kendi alacakları karardır. Önemli olan Türkiye’de demokratik sürece saygı göstermek. Sadece demokratik araçlarla Türkiye’de siyaset yapmak önemlidir. Eğer neticeye ulaşırlarsa biz de demokratik özgürlükler içinde rekabet edecek bir parti olarak görürüz. O bağlamda da aldıkları karara saygı duyarız” değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faili meçhul cinayetler ile ilgili yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, “Süre giden soruşturmalar ve yürüyen bir yargı süreci var. Bu çerçevede yargıda olan bir konunun detaylarına girmemiz doğru değil. Ancak Türkiye’de Sivil toplum örgütü adı altında faaliyet göstererek çalışan diğer tarafta da son derece illegal ya da toplum huzurunu bozacak olaylara bulaşmaları söz konusu. BU çerçevede yürütülen soruşturmalar var. Bu konuda şu anda bir detay vermemiz yada bir kanaat vermemiz doğru değil ama bu çerçevede detaylı yürütülen soruşturmalar olduğunu ifade edebilirim” cevabını verdi.