Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak hükümetinin kurulmasının ardından Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyarette, ikili ilişkiler, enerji konusu ve güvenlik konuları ele alınacak.

Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Irak’a yapacağı ziyaret Irak hükümetinin kurulmasının ardından ilişkilere yeni bir ivmenin kazandırılması için önemli bir fırsat olduğu belirtildi. Irak Başbakanı Abadi’nin göreve başlamasının hemen ardından Başbakan Davutoğlu tebrik için kendisini aramıştı. Bu telefon sırasında Abadi Başbakan Davutoğlu’nu Bağdat’a davet etmişti. Türkiye olarak bugüne kadar Irak’ta istikrarın sağlanması için her türlü katkıya hazır olunduğu dile getirilmişti. Ülkenin yeni bir sürece başlamaya çalıştığı böyle bir dönemde Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki bakanlar, milletvekilleri ve kalabalık bir heyetle Bağdat’a gidiyor olmasının Irak yönetimine verilen desteği ve ilişkilere verilen önemi gösterdiği kaydedildi. Ziyarette ele alınacak konular arasında ikili ilişkiler, enerji konusu ve güvenliği başta geliyor. Enerji konusunda merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, Irak’ın kendi kaynaklarını kullanarak bir an önce ekonomik ve siyasi istikrara kavuşması için her türlü katkının verileceğine işaret edildi.

ÖNEMLİ BAŞLIKLARDAN BİRİSİ DE IŞİD

IŞİD başta olmak üzere uluslararası terörle mücadelenin Başbakan Davutoğlu’nun temaslarında yine önemli bir başlık olacağı belirtilerek, Türkiye’nin IŞİD’i ortaya çıkaran sebeplerin öncelikli olarak hedef alınması ve bu sebeplerin ortadan kaldırılmasını da içeren kapsamlı bir yaklaşımın gerektiği konusunu savunduğu ifade edildi.

Başbakan Davutoğlu, ziyaret sırasında Başbakan Abadi ile görüşmeleri sonrası basın toplantısı düzenleyecek. Başbakan Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Meclis Başkanı tarafından kabul edilecek. Ziyaret sırasında Türkmen milletvekilleri ile de Başbakan Davutoğlu ayrı bir görüşme gerçekleştirecek.

Ziyaretin Erbil ayağında da IKYB Başkanı Mesut Barzani ve diğer yetkililerle görüşmeler planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan sıfatı ile 28-29 Mart 2011 tarihlerinde Bağdat, Necef ve Erbil’i ziyaret etmişti. Irak Başbakanı Nuri Maliki 21 Ekim 2010 tarihinde Türkiye’yi ziyaret etmişti. İki ülke arasındaki son resmi temas ise Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi 5-7 Kasım 2014 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etmesi olmuştu. Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı sıfatı ile daha önce Irak’ta Erbil, Musul, Basra, Kerkük, Necef ve Kerbela’yı farklı vesilelerle ziyaret etmişti.

Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Süleymaniye şehrinde düzenlenen II. Süleymaniye Forumu’na katılım vesilesiyle Irak’ı (Erbil ve Süleymaniye’yi) 4 Mart 2014 tarihinde ziyaret etmişti.