Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP heyetinin 6-7 Ekim olaylarından sonra İmralı ile görüştüğünü hatırlatarak, "Ne zaman silahların bırakılacağı sorusuna da cevap vermeliler" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı’nda aldığı brifing sonrası basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, bütün kurumlar gibi istihbaratın da yenilenmesi gerektiğini ve son yıllarda bu konuda önemli atılımların gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Yani mukabil aktörlerin devlet olduğu durumlarda söz konusuyken bugünkü riskler devlet yapılanmasının zayıflaması sonrası ortaya çıkan terör, aşırı gruplar ve istikrarsızlıktan beslenen etnik ve mezhebi radikal unsurlar dahil olmak üzere çok daha farklı bir alana yayıldı. İstihbaratın tehdit analizleri ve bu tehditlere karşı alacağı tedbirlerin de istihbari yapılanmanın da değişmesi gerekiyor. Teknolojik istihbarat, siber güvenlik bağlamındaki istihbarat ve diğer alanlardaki istihbarat yapılanmaları da dahil olmak üzere yükselen bir güç olarak Türkiye’nin ihtiyaçlarına tekabül eden yapısal, işlevsel bütün reformlarına destek veren istihbarat, 21. yüzyılda en değerli araçtır. Ne kadar çok bilgiye sahipseniz, ne kadar bu bilgi çeşitlenmiş ve farklı alanlara sirayet etmişse karar alıcılar o kadar doğru kararlar alırlar, o kadar resmi doğru görürler" dedi.

İstihbarat eksikliğinin olduğu ortamlarda alınan kararların siyasi riskleri beraberinde getirdiğini anlatan Davutoğlu, "Askeri güvenlik riskleri beraberinde getirir. O zaman bizim yeni konjonktüre hitap edecek şekilde bir yapı değişikliğe gitmek ihtiyacımız vardır. Son dönemde bu değişim büyük ölçüde yaşandı. Gerek terör tehdidi karşısında iç ve dış istihbaratın koordine edilmesi, gerekse dış istihbarat bağlamında Türkiye’ye dönük risklerin minimize edilmesi yanında Türkiye’nin birçok önemli inisiyatiflerinde ciddi kaynak teşkil eden bilgi ihtiyacının karşılanması anlamında yepyeni bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

İSRAİL ASKERLERİNİN MESCİDİ AKSA’YA YAPTIĞI BASKIN

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, bir gazetecinin, ’İsrail askerlerinin Mescidi Aksa’ya yapmış oldukları baskına’ ilişkin sorusuna, "Bu ayrıca bir değerlendirmeye ihtiyaç bile hissetmeden tam bir barbarlıktır. Dünyanın her yerinde kutsal mekanlar, hele hele Mescidi Aksa gibi bütün Müslümanların ilk kıblesi olma niteliği yanında bütün dinler açısından da kutsal olan ve insanlığın en kutsi mekanlarından birine yapılan bu saldırı, küstahlık en şiddetli şeklide mukabele görmesi gereken bir tutumdur. Türkiye olarak her zaman Filistin davasında Filistinli kardeşlerimizin yanında oldu. Her zaman Kudüs davasının ve Mescidi Aksa davasının Türkiye’nin Ortadoğu politikasındaki en temel prensiplerinden, ilkelerinden biri olduğunu vurguladık. Kudüs bir barış kenti olması gerekirken İsrail’in bu tutumu sebebiyle çatışmaların, zulümlerin, barbarlığın sergilendiği bir şehir haline dönüşmüştür. Mescidi Aksa’ya bütün dünyanın, Müslümanların. Bütün insanlığa Mescidi Aksa ve Kudüs’e sahip çıkma çağrısında bulunuyorum. Kudüs tek bir dinin hakimiyet alanı haline dönüşüp, diğer kutsal mekanlar böylesine barbarca bir tutumla ayaklar altına alınırsa Ortadoğu’da barışı temin etmek, tesis etmek mümkün olmaz" karşılığını verdi.

İsrail’in bölgedeki gelişmelerden fırsat bularak böyle bir olayı gerçekleştirdiğini ve burada ciddi bir fırsatçılığın olduğunu belirten Davutoğlu, "Burada ciddi bir fırsatçılık var. Dikkatlerin Suriye’ye, Suriye’de de Halep’teki olaylara değil, sadece Kobani’ye çevrildiği bir dönemde ve herkesin böylesine yönlendirildiği bir dönemde İsrail’in yaptığı dikkatlerin dağılması sebebiyle Kudüs’te sürdüre geldiği asimilasyon ve Kudüs’ün kimliğini değiştirme politikasında yeni bir adımdır" ifadelerini kullandı.

İsrail’in tutumunu şiddetle kınadıklarını söyleyen Davutoğlu, uluslararası alanda gereken her türlü insiyatifi alarak İsrail’in bu tutumu karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacaklarını dile getirdi.

“HDP, HÜKÜMETE SÜREKLİ BİR EV ÖDEVİ ÇIKARTMAYA KALKMASIN”

Başka bir gazetecinin, "Devlet Öcalan ile 6-7 Ekim olaylarından sonra görüştü mü" sorusuna Davutoğlu, "HDP son dönemde yaptığı açıklamalarla sürekli dikkat dağıtan bir tutum sergiliyor. HDP, hükümete sürekli bir ev ödevi çıkartmaya kalkmasın, kendi ev ödevlerini yapsın. Çözüm süreci için gerekli her adımı atmaya kararlıyız ama sürekli olaylarla, ziyaretler, gidiş-gelişlerle bir taraftan onları yapacak, bir taraftan çözüm sürecine aykırı hareketler yapmaya çalışmasınlar. Çözüm süreci görüntüsü altında kamu düzenine zarar verecekse o zaman yeniden değerlendirme olur. (HDP heyeti-İmralı) 6-7 Ekim’den sonra da görüştüler. Ne zaman silahların bırakılacağı sorusuna da cevap vermeliler. Bütün bu süreçte açık yüreklilikle her adım atılar ama kararlı ve tutarlı bir tutumu görmek istiyoruz. Her türlü adıma atmaya hazırız ancak olumlu bir adamı bekliyoruz biz de" cevabını verdi.

Başbakan Davutoğlu, konuşması sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a takdirname verdi.