Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindeki emniyet personeline yönelik silahlı saldırıyla ilgili aranan kişinin bugün yakalandığını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısı sonrası HDP binasına giren bir saldırganın HDP PM üyesine saldırmasını değerlendirdi. Bu sabah HDP Genel Merkezi’nde bir HDP yedek üyesi Ahmet Karataş’a bir bıçaklı saldırının söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, "HDP’nin bildirimi üzerine de emniyet birimlerimiz giderek olay yerinde incelemelerde bulundu. Ben, her şeyden önce bütün şiddet olaylarını açık bir şekilde kınadığım gibi bu şiddet olayını da kınıyorum. Hiçbir gerekçe herhangi bir siyasetçiye, herhangi bir vatandaşa saldırıyı mazur gösteremez. En güçlü ifadelerle bu saldırıyı kınıyorum. Şiddetin olduğu yerde siyaset, özgürlükler olmaz ama şu hususu da onurla ifade ediyorum, saldırgan çok kısa bir süre içinde yakalanmıştır ve suçunu da itiraf etmiştir. Bu da emniyet birimlerimizin etkin müdahalesinin açık sonucudur. Tabii yargıya teslim edilecek. 1986 Ankara doğumlu bir saldırgan. Ayrıca, yine Bingöl’de emniyet Müdürümüze ve güvenlik görevlilerimize saldıranlardan aranan bir şahıs da bugün yakalanmıştır. Aslında kamu düzeninden de kastettiğimiz budur. Ümit ederim HDP de dahil bütün siyasiler kamu düzeninin herkes için nasıl önemli olduğunu bütün bu olaylarla fark etmişlerdir. Tekrar vurguluyorum, HDP’ye dönük bu saldırıyı şiddetle kınıyorum ve kamu düzeni faali meçhul bırakmamak demektir. Ankara’da da Bingöl’de de Türkiye’nin herhangi bir yerinde de bu tür saldırı söz konusu olduğunda emniyet müdürlerimiz gerekli şekilde saldırganın, suçlunun peşine düşüp yakalayacaktır. Yargıya teslim edecektir" ifadelerini kullandı.

Saldırganın 1986 doğumlu olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Ankara nüfusuna kayıtlı. Ciddi bir süreç olduğu için ismini zikretmeyim. Nedeni araştırılıyor. Önemli olan burada saldırganın hemen yakalanmış olması. Bu da kamuoyuna verilen en güçlü mesajdır. Bir kez daha bunu şiddetle kınadığımı ifade ediyorum" diye konuştu.

"KİMSEYİ HEDEF GÖSTERMEDİK, GÖSTERMEYİZ"

HDP kanadından gelen ’hedef gösterildik’ açıklamasının sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, "Bu açıklamanın tabii kabul edilebilir tarafı yok. Hiçbir şekilde kimseyi hedef göstermiyoruz ama HDP Kobani olayları esnasında 6-7 Ekim’de yaptıkları açıklamalarla sadece Hükümeti değil; Doğu’da, Güneydoğu’da, Türkiye’deki her bir vatandaşımızı hedef göstermiştir. Hükümetimizi ’IŞİD’le işbirliği yapıyor’, ’Kobani’de Kürtleri katlediyor’ gibi hiçbir karşılığı olmayan bir suçlamayla suçlamıştır. Ayrıca da HDP’li olmayan ya da örgüte bir şekilde müdahil olmayan bütün vatandaşları hedef göstermiştir. Bunun da nasıl acılara sebep olduğu ortada. Biz, hiçbir zaman hiç kimseyi hedef göstermedik ama bu tutumlarından sonra demokratik ortamda eleştiri hakkımız hem vardır hem bu eleştiriyi yapmak kamuoyunu bilgilendirmek açısından da bir zarurettir. Bugün ve yarın Türkiye’de kamu düzeni hepimiz için ihtiyaçtır. Kamu düzeni yok olduğunda bütün vatandaşlarımızın her yerinde risk altında olacağı açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Türkiye’de herkesin barışçıl, demokratik siyaseti benimsemesi.İllegal hiçbir yapıya haraç toplamak da dahil insanları tehdit ve şantaj altında belli eylemlere zorlamak da dahil o eylemlere prim vermemesidir. Bütün siyasi partiler için geçerli kural bu. HDP, MHP, AK Parti CHP için de. Herkes görüşlerin medenice tartışıldığı, toplantı ve yürüyüş hakkının kullanıldığı bir ülke Türkiye. 1 Kasım’da bazı gösteriler yapıldı ama şiddet olmadığı zaman demek ki görüşler ifade edilebiliyor. Biz, her türlü eleştiriyi açığız ama diğer partilerin de bu eleştirilere açık olması lazım. Açık olmadığımız tek şey ’yasa dışı faaliyettir’. Terördür, talandır, buna açık değiliz açık da olmayacağız. Hedef gösterme söz konusu değil. Benim açıklamalarım açık bir ifadeyle yapılmıştır. Kimseyi hedef göstermedik, göstermeyiz" diye konuştu.