ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili mektubuna cevabı TBMM Başkanlığı'na ulaştı.

Başbakan Davutoğlu, gönderdiği mektupta, "Komisyonun çalışma usulleri konuşulurken, CHP’nin ön koşul ve dayatmalarla komisyonun iradesini ipotek altına almaya çalışması, iyi niyet ve beklentilerle başlayan çalışmaları kesintiye uğratmış, milletimizin Yeni Anayasa umudunu gölgelemiştir. Anayasa yazım faaliyeti ve Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları, her şeyden önce, müzakereyi, fikirlerin birbirleriyle etkileşimini ve siyasi tutumların esnemesini gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.

"Kırmızı çizgilerle masaya oturanlar özgürlükçü bir anayasa yapamaz"

Cevabında, "CHP’nin, komisyonu, ön şart ve dayatmalarla ipotek altına almaya ve müzakere masasını devirmeye yönelik 'şartlı müzakere' tutumu, demokratik müzakere usullerine aykırı olduğu gibi iyi niyetle de bağdaşmamaktadır" diyen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sivil, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa yapmak üzere toplanan komisyonun herhangi bir ön şart ve dayatmayla sınırlanmadan, her siyasi partinin görüş ve kanaatlerini serbestçe dile getirebildiği, kamuoyunun rahatça fikirlerini aktarabildiği geniş bir özgürlük çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz. Çalışma usullerini sınırlamaya yeltenenlerin, tartışma özgürlüğünü kısıtlayanların, kırmızı çizgilerle masaya oturanların özgürlükçü ve sivil bir anayasa yapması mümkün değildir."