ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasından kalkmasını, "darbeci anlayışın tezahürü siyasi bir tavır" olarak nitelendirdi.

Akdoğan, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasından kalkmasına yönelik soru üzerine Akdoğan, bu tavrın bir CHP klasiği olduğunu belirterek, daha önce esastan, bu sefer de usülden problem çıkarttıklarını ifade etti.

Akdoğan, "CHP, usulün görüşüleceği bir toplantıda esas üzerinden bir kavga çıkarıyor. Bir taraftan darbe hukukunu arındırmak için bir komisyon istiyorlar, önerileri bu. Ama takındıkları tavır, tam o darbeci anlayışın tezahürü olan bir siyasi tavırdır bu. Sivil ve demokratik bir anayasa yapalım derken sivil ve demokratik bir tavır ortaya koymak gerekir. Bu tahammülsüz bir tavırdır. Yani siz karşıdakine 'beyninizi boşaltarak masaya oturun' diyorlar. Böyle bir tutum olamaz" diye konuştu.

Akdoğan, "Yeni Anayasa Türkiye'nin ihtiyacıdır. Bu noktada bu inisiyatif devam etmelidir" ifadesini kullandı.

-"Göç dalgası, Türkiye'yi zora sokmak için yapılmaktadır" -

"Azez ile ilgili başbakanın dile getirdiği 3 şarttan sonra PYD nasıl bir tavır takındı" sorusuna Akdoğan, bu bölgede yaşananların Türkiye'nin ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendiren konular olduğunu dile getirdi.

Yaşanması muhtemel bir göç dalgasının, insani krizin ötesinde bir ulusal güvenlik meselesi oluşturacağını vurgulayan Akdoğan, "Bu göç dalgası, Türkiye'yi zora sokmak için yapılmaktadır. Böyle baktığımızda PYD'nin alan kazanmaya çalışması yani 'Fırat'ın batısına geçemezler' dedik, o koridoru kullanamıyorlar ama Afrin'den doğuya doğru hareketlenme içerisine girdiklerini gördük ve Türkiye buna gereken tepkiyi gösterdi" dedii.

Türkiye'nin haklı bir tepki ortaya koyduğuna işaret eden Akdoğan, şöyle konuştu:

"Rusya, züccaciye dükkanına girmiş fil gibi Gürcistan'da Suriye'de ve Ukrayna'da ortalığı birbirine kattı. Kimse sesini çıkaramıyor. Bu dirayetsiz yönetimlerin yanlış politikalarıyla eğer böyle giderse, Rusya Sovyetler dönemine dönecek. Putin, şu an Stalin'i örnek almış görünüyor. Putin, 'Stalin'in yaptıklarının daha beterini yapacağım' diyerek tarihe geçmek istiyor herhalde. Bu gidişe BM'nin ABD'nin daha kararlı bir şekilde ses vermesi lazım."

Muhabir: Enes Duran