Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Maliye Bakanı Zeren Mungan ile biraraya geldi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Maliye Bakanı Zeren Mungan ve beraberindeki heyeti, Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Kabulde yaptığı konuşmada Arınç, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluşunun yıldönümü de önümüzdeki hafta kutlanacak. Ben de Kıbrıs işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak inşallah o törenlere katılacağım. Onun öncesinde sayın bakanlarımızın Türkiye’yi ziyaretlerinde de Kuzey Kıbrıs’ı konuşuyoruz. Maliye Bakanlığımızın çalışmalarından da bilgi sahibi olacağız” diye konuştu.

“KUZEY KIBRIS İLE TÜRKİYE’NİN İLİŞKİLERİNİN ÇOK ÖZEL OLDUĞUNU HEPİMİZ BİLİYORUZ”

Arınç, dün KKTC Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile görüşmesini hatırlatarak, “Kuzey Kıbrıs ile Türkiye’nin ilişkilerinin çok özel olduğunu hepimiz biliyoruz. Kuzey Kıbrıs’ta yatırımların artması, ekonomik canlanma, halkımızın huzur ve güvenlik içinde yaşaması, Türkiye ile ilişkilerinin çok daha güçlü olması hükümetimizin arzusudur. Şuanda Kuzey Kıbrıs’taki hükümetimizle de çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bazı konuları özel olarak sayın bakanımızla görüştük. Şimdi de teknik ayrıntılarına gireceğiz” ifadelerini kullandı.

“KKTC TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DESTEKLERİYLE BİRLİKTE KENDİ BAŞINA AYAKTA DURABİLİR BİR HALE GELMESİ LAZIM”

KKTC Maliye Bakanı Mungan ise KKTC’nin Türkiye ile et tırnak olduğunu kaydederek, “Her anlamda Türkiye Cumhuriyet KKTC’nin yanında. Onun için teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Tabi KKTC Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle birlikte kendi başına ayakta durabilir bir hale gelmesi lazım. Bunun içinde temel hedef ilk önce bütçede çok ciddi bir disiplin, özellikle harcamalarda tasarruf ve bununla birlikte de ekonominin geliştirilmesi ve bir dönüşümün sağlanması ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

“KKTC OLARAK 2016-2018 DÖNEMİNİ HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPILANDIRMA VE DÜZENLEME İHTİYACIMIZ VAR”

“Türkiye Cumhuriyeti ile yürütülen ilişkilerin iki ülke arasında uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde yapılan programlarla yürütülüyor” diyen Mungan, şunları kaydetti:

“Bu programlarda son dönemlerde 3’er yıllık dönemlerde kapsamlı şekilde hazırlanıyor. Bu süreç Türkiye Cumhuriyeti’nin gerek mali katkısıyla gerek desteğiyle sürdürülüyor. Son program 2015 yılı sonunda tamamlanıyor. 2015 yılı bizim önümüzdeki 3 yılın programının yapılması için bize önemli görevler yüklüyor. KKTC olarak 2016-2018 dönemini hızlı bir şekilde yapılandırma ve düzenleme ihtiyacımız var. Bu anlamda da eğer uygun görürseniz bu yıldan başlamak üzere bunların hazırlıkları yönünde Türkiye Cumhuriyeti’nden teknik arkadaşların bize katkı koyması yönünde desteklerinize ihtiyacımız var.”

Mungan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün ekenomik dönüşüme yönelik yapmış olduğu açıklamalardan da alacakları ciddi örnekler olduğunu ifade etti.

KKTC’nin önemli dertlerinden birisinin de kamunun teknoloji ile yeterince bulaşamaması olduğunu kaydeden Mungan, yarın Türksat ile bir görüşme yapacaklarını ve KKTC’de Türksat üzerinden E-devlet dönüşüm projesinin erken şekilde hayata geçmesini istediklerini anlattı.