Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcıları ve bazı bakanların yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve belediye başkanları katıldı. Toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Muş Belediye Başkanı Feyat Asya’ya söz verildi.

Başkan Asya, çözüm süreci ve Muş’ta Kobani olaylarını protesto etmek amacıyla yapılan gösterilere değindi. Kobani olaylarını protesto etmek için Muş’ta ve bölgede eylemler yapıldığını hatırlan Asya, “IŞİD’in Kobani’de ilerlemesi nedeni Türkiye genelinde yapılan eylemlerde ilk ölüm haberi, Muş’un Varto ilçesinden geldi. Bu üzücü olay başta bizler olmak üzere tüm Türkiye’yi çok üzdü ancak biz halkımıza itidal çağrısında bulunduk. Hakan Buksur adlı vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve cenazenin Muş’a getirilmesi sürecinde sürekli halkımızın içerisinde olduk ve herhangi bir provokasyon yaşanmaması için tedbirler aldık. Milletvekilimiz Faruk Işık ile birlikte gece yarısına kadar gerek halkımız gerekse esnafımızla bir araya gelerek sağduyu çağrısı yaptık. Olayların daha fazla büyümemesi için devletimizin bütün imkanlarını seferber ettik” diye konuştu.

Bölgede kalıcı barışın sağlanması için çözüm sürecinin devam ettirilmesi ve sürecin taraflarının sağduyulu olması gerektiğine vurgu yapan Asya, “Çözüm süreci başta Muş olmak üzere bölgemiz için çok önemlidir. Halkın beklentisi de bu yöndedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ve Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile hükümetimiz tarafından devam ettirilen çözüm sürecine, biz Muş Belediyesi olarak halkımız ile birlikte her türlü desteği veriyoruz. Bu anlamda halkımızla birlikte hareket ederek kalıcı barışın sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Kobani eylemlerine katılan gençlerin yaşlarının 12 ile 16 yaş arasında olduğunu ve bu gençlerin işsiz ve maddi imkanlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Asya, “İşsiz gençlerden seçilen eylemcilerin eğitim ve sosyal alanda eğitilmesi gerektiğine inanıyor, bu gençlerin ailelerinin de her alanda desteklenmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Devletimizin imkanlarıyla bu gençlerimize ve ailelerimize imkan verilerek, yaşam standartlarının yükseltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu gençlerimiz bilinçsiz bir şekilde olayların içine çekilmekte ve ailelerinin bilgisi dışında bu olaylar yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Devletin Muş’taki ve bölgedeki kurumlara daha deneyimli ve tecrübeli yönetici ataması gerektiğine de değinen Asya, “Bu yöneticilerin de özellikle süreç konusunda hassasiyet göstermeleri ve halkın isteklerine karşılık verebilecek kapasitede olması gerekir. Ayrıca olayların bastırılması konusunda 90’lı yıllarda yapılan hataların tekrar edilmemesi konusunda da duyarlılık gösterilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.