BAYBURT (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gençlerimizden üzerilerindeki sorumluluğun bilinciyle çok büyük bir ülkenin, büyük bir milletin evlatları olmanın şuuruyla eğitim hayatlarını sürdürmelerini bekliyorum. Sizler, 78 milyonun dişinden, tırnağından artırarak kurduğu, içini donattığı üniversitelerde eğitim görürken, aynı zamanda bu aziz milletin emanetini de üzerinizde taşıyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayburt Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.

Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiklerinde eğitimi önceliklerinin en başına yerleştirdiklerini belirten Erdoğan, son 13 yılda bütçede en büyük payı eğitime vererek, bu alanda güçlü bir alt yapı kurmanın çabası içinde olduklarını ifade etti.

Bu gayretler sayesinde 2002'de 76 olan üniversite sayısını 13 yılda 193'e çıkardıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün artık Türkiye'de üniversitesi olmayan şehir kalmadığını bildirdi.

Bu üniversitelerin şehirlere canlılık kattığını, o şehirleri Türkiye ile dünya ile bütünleştirdiğini vurgulayan Erdoğan, aynı şekilde akademik personelde de ciddi bir artış yaşandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de 9 bin 396 olan profesör sayısının 20 bin 879'a, 5 bin 367 olan doçent sayısının ise 14 bin 140'a çıktığını, bugün üniversitelerde yaklaşık 149 bin akademik personelin görev yaptığını açıkladı.

Öğrencilerin üniversite eğitimini kolaylaştırmak için çok önemli adımlar atıldığını anımsatan Erdoğan, "Yeni kurulan üniversiteler ve mevcut üniversitelerin geliştirilmesiyle bugün artık neredeyse her öğrencimizin yükseköğretim imkanı elde edebildiği bir seviyeye ulaştık. Artık üniversiteye girme değil, hedeflenen bölümlere ulaşma yarışı söz konusudur" diye konuştu.

Gençlerin eğitim hayatlarını ailelerine en az yük olarak sürdürebilmeleri için de önemli düzenlemeler yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sıkıntımız yok mu, var. Fiziki mekanlar noktasında iyiyiz. Anaokulundan tutunuz ilk, orta, lise ve üniversiteler ama fiziki mekan yeterli değil. Yani zarf mazruf meselesi, zarf tamam ama mazrufta sıkıntımız var. Onun için özellikle bu dönemde dün akşam da Milli Eğitim Bakanımla bu konuları görüştüm, yoğun bir şekilde bizim müfredat noktasında çok ciddi bir çalışmanın içerisine girmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Unutmayın Bayburt Türkiye'dir"

Akademisyen sayısının da artırılması gerektiğini, üniversitelerde bu noktada da ciddi sıkıntılar bulunduğunu, Bayburt Üniversitesinde 6 profesör yer aldığını öğrendiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Niçin Bayburt Üniversitemizde 6 profesör olsun. Bunların sayısını daha da artırabilmemiz lazım. Ben buradan değerli profesörlerimize, hocalarımıza sesleniyorum: Unutmayın Bayburt Türkiye'dir. Profesörlerimiz, doçentlerimiz yardoçlarımız, hep birlikte buralarda yer almamız lazım. Çünkü yarınlarda en büyük gurur abidemiz bu gençler olacaktır. Bu gençler, bu nesil, sizlerin eseri olacaktır. Unutmayalım ki, eser müessiriyle değerlidir. O müessir sizsiniz. Bunu başarmamız lazım."

Her üniversite örgencisinin burs veya kredi imkanı elde edebilmesi noktasında da ciddi adımlar atıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl itibariyle yaklaşık 1 milyon 376 bin öğrencinin burs veya kredi aldığını bildirdi.

Erdoğan, "14, 15, 20 yıl önce böyle bir şey yok. Bunların hepsi bizim dönemimizde başladı ve şu anda bu rakama ulaştı. 2002 yılında neydi burs biliyor musunuz, 45 liracıktı. Bu rakam şu an 330 lira, yıl başından itibaren kredi, burs 400 lira" dedi.

Türk üniversitelerinin artık sınırları aşarak uluslararası birer eğitim kurumuna dönüştüğünü belirten Erdoğan, bugün dünyanın 160 farklı ülkesinden 75 bin öğrencinin Türkiye'deki üniversitelerde eğitim öğretim gördüğünü anlattı.

Erdoğan, ABD, Avusturya, İtalya, Çin, Kore'den gelen öğrencilerin Türkiye'de eğitim gördüğünü, Kenya, Uganda, Mali, Moritanya, Kamerun'dan, tüm Afrika ülkelerinden misafir öğrenciler geldiğini belirtti. 

Yurt dışına lisans üstü eğitim için çok sayıda akademisyen gönderildiğini de paylayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK kanalıyla yurt dışına giden 6 bin 165 akademisyenin çeşitli ülkelerde lisans üstü eğitim gördüğünü, araştırma yürüttüğünü kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla da 2 bin 646 öğrencinin yurt dışına yine lisans üstü eğitim ve yabancı dil eğitimi için gönderildiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Eğitime verdiğimiz önemi ve önceliği önümüzdeki yıllarda da artan şekilde devam ettireceğiz. Çünkü bizim için en önemli çıkış yeri burası. Yani, insan insan insan. Onu yetiştirmeye gayret sarfedeceğiz. Ben gençlerimizden üzerilerindeki sorumluluğun bilinciyle çok büyük bir ülkenin, büyük bir milletin evlatları olmanın şuuruyla eğitim hayatlarını sürdürmelerini bekliyorum. Sizler, 78 milyonun dişinden, tırnağından artırarak kurduğu, içini donattığı üniversitelerde eğitim görürken, aynı zamanda bu aziz milletin emanetini de üzerinizde taşıyorsunuz. Son yaşadığımız hadiseler, sizlerin üzerinizdeki ağır yükü daha da artırmıştır. Bu ülkenin, bu milletin istiklali, istikbali ve haysiyeti sizlerin üzerindedir. Bu millet binlerce yıl boyunca karşısına çıkan her sıkıntıyı geride bırakmayı başardı. İnşallah bugünkü sorunlarımızı da sizlerin gayretiyle aşacaktır. Ben ülkemiz adına, geleceğimiz adına son derece umutluyum. Böyle üniversitelerimizin, böyle hocalarımızın, sizin gibi öğrencilerimizin olması, umudumu daha da artırıyor."

(Sürecek)