Büyük Birlik Partisi (BBP)Genel Başkanı Mustafa Destici, 70 yıl önce Ahıska Türkleri’nin yerlerinden, yurtlarından kopartılarak sürgüne gönderildiğini belirterek, “Ahıskalı’nın 70 yıldır dinmeyen acısı, bitmeyen gözyaşı, ayrılık ve hüznün başlangıcı demektir” dedi.

BBP lideri Destici yaptığı yazılı açıklamada, bundan 70 yıl önce Türkiye sınırına sıfır noktada, şehir merkezi ise 15 kilometre mesafede olan şu anki Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Ahıska ve köylerinde yaşayan Ahıska Türkleri’nin 14 Kasım gecesi topraklarından koparılıp, aileleri dağılarak sürgüne gönderildiğini belirtti. Ahıskalılar’ın sürgün dramını bilen herkesin içinde bir burukluk, gözlerde yaş ve hüzün eksik olmadığını ifade eden Destici, şunları ifade etti:

“70 yıl önce yaşanan acı sürgün olayı hala içimizi burkuyor. Çünkü Ahıskalı canımız, kanımız, akrabamız, dayımız, halamız demek. Ahıskalı demek, Orcoşanlı yakışıklı Faik ile güzeller güzeli Türkgözülü (Badeleli) Gülizar çiftinin mutlu ailesinin dağılması, sürgün edilmesi demek. Türkgözü köyünden Orcoşan köyüne gelin giden (o zaman genç çifti olan) Gülizar nine evlendikten sonra Faik dede ile mutlu bir hayat sürerken, 1944 yılı 14 Kasım akşamı on binlerce Ahıskalı ile birlikte sürgün edildi kimsenin bilmediği yaban ellere. Sürgün edilen yüz binin üzerindeki Ahıskalı gibi yurtlarından koparılıp aylarca tren vagonlarında Rusya’nın değişik yerlerine sürgüne gönderilirken soğuktan ölen, hastalanan, perişan olan bu halkın acısını içimizde hissediyoruz. Ahıska sürgünü boğazımızda lokmamızı düğümleyen, olaya tanıklık edenlerin anlatımlarını duydukça gözlerimizden yaşları eksik etmeyen, yüreğimizden acısı eksik olmayan bir özel isim. Rus komünist diktatör Stalin’in emriyle nereye sürgün edildiklerini dahi bilemediğimiz akrabalarımızın sürgün edilişlerinin üzerinden tam 70 yıl geçti. Faik ile Gülizar ninenin nerede olduklarını, nereye sürüldüklerini bilmediğimiz gibi onlardan geriye kalan çocukları da var mı sorusunun cevaplarını bile bilemiyoruz. Ahıska’nın Türkiye sınırına yakın bir köyü olan Orçoşanlı Faik dede ve ailesi gibi anavatanlarından sürülerek büyük acılara maruz bırakılan yüz binlerce Ahıskalı’nın sürgün edilişlerinin üzerinden uzun yıllar geçti.”

“TÜRKLÜKLERİNİ KAYBETMEDİLER”

Destici, mesajını şöyle tamamladı:

“Acılara maruz kalan tüm Ahıskalılar’ın sürgün yıldönümünün 70. yılında özlem ve acı ile anıyor, sürgün esnasında yaşamlarını yitiren tüm Ahıskalılara yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Sürgünün üzerinden geçen uzun yıllara rağmen sağ kalanlar örf, adet, gelenek, göreneklerini ve inançları gibi özbeöz Türklüklerini kaybetmediler. Türk kimliklerine sahip çıktıkları gibi Türkçe’yi de Rus sıkıyönetim tedbirlerine rağmen muhafaza edebilmeyi başaran ve vatansız kalan tek millettir Ahıska Türkleri. Sürgün edilişleri ve vatanlarından koparılışlarının üzerinden nice yıllar geçtiyse de onlar hep Ahıska özlemiyle yaşadılar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve hükümetini Ahıska Türkleri’ni hatırlamaya ve sahip çıkmaya çağırıyorum.”