Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerinden sonra Bakan Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Caferi ortak basın toplantısı düzenledi. Caferi’nin Türkiye ziyaretinin 2006 yılından sonraki ilk ziyareti olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin her boyutunu ele aldıklarını belirtti. Ortak tehditler karşısında işbirliği ve dayanışma iradesinin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Karşılıklı ziyaretlerin artarak devam etmesi ve 2009 yılında tesis edilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği’nin ikincisini en yakın zamanda gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Sayın Caferi’nin ziyaretinin ardından Sayın Başbakanımız Davutoğlu’nun Bağdat’a ziyareti olacak ve daha sonra Irak Başbakanı el Abadi’yi ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Irak’taki ve sahadaki gelişmelere ilişkin görüş alışverişi yaptık" ifadelerini kullandı.

“BU TEHDİTLE MÜCADELEDE BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”

Türkiye’nin Irak’ın karşı karşıya bulunduğu terör ve güvenlik mücadelesinde Irak Hükümeti’nin ve halkının yanında olacağını belirten Çavuşoğlu, "DAİŞ veya IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye Irak’ın yanında olacaktır. DAİŞ’i bir tehdit olarak görüyoruz. Bu tehditle mücadelede birlikte hareket etmeliyiz. Irak’ta yuvalanan PKK terör örgütüyle mücadelede beklentilerimizi ve düşüncelerimizi paylaşma fırsatı oldu" şeklinde konuştu.

Konuk bakan Caferi ise ziyaretinin ilişkileri sağlamlaştırma amacı taşıdığını kaydederek, "Bütün dünya ve Irak büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bizim için yanımızda yer alan devletlerin ortak tehlikeye karşı durmaları önemli bir husustur" diye konuştu.

IŞİD’e ilişkin olarak Caferi, "Bugün Irak askeri operasyonu üstlenmektedir. Operasyonları Irak Askeri Kuvvetleri üstlenmektedir. Bu operasyon ulusal bir operasyondur. Iraklılar bütün kimlikleriyle Irak’ı savunmaktadır. IŞİD’in ileri sürdüğü iddialar yalan iddialardır" dedi.

“EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZE DE GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Kürt petrolünün satın alınmasında somut adım atılmasıyla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "Siyasi ilişkilerimizin yanında ekonomik ilişkilerimize de güçlendirmek istiyoruz. 2013 yılında ticari ilişkimizin Düşüş göstermesinde rağmen 20 milyar dolar düzeyine çıkmasını arzu ediyoruz. Birçok alışverişimizin biz özellikle ilişkilerimizin Irak Anayasası’na uygun şekilde Olmasını arzu ediyoruz. Buradaki gelirlerin paylaşımı konusunda Erbil ve Irak’ın tüm halklarının kapsayacak şekilde bir çözümün olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Caferi, ilişkilerin istikrarlı olduğuna işaret ederek, "Kürt petrolü, Merkezi Hükümeti ilgilendirir. Adil bir dağıtıma gelince, nüfus yoğunluğuna göre bazı aksamalara yol açtı. Bu sorunu görüşüyoruz. Anayasa çerçevesinde bu sorunu çözeceğiz"

Irak’a verilecek destek konusunda Çavuşoğlu, "Uluslararası koalisyonun bölgedeki DAİŞ terör örgütü ve bölgedeki terörle mücadelesinde maalesef Kapsamlı bir strateji yok. Bölgede Kapsamlı strateji oluşturulmasına katkı sağlıyoruz. Bölgeyi iyi bilen, sorunları, terörün sebeplerini iyi tespit eden, objektif değerlendiren ve teröre bakışı net olan ülke olarak, bu düşüncelerimizi koalisyon ve müttefik ülkelerle paylaşıyoruz" dedi.