HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AK Parti’nin HDP’yi dizayn etmeye çalıştığı iddialarına ateş püskürdü. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye karışması durumunda kendilerini feshedeceklerini belirterek, “O zaman Mehmet Metiner’e ya da Galip Ensarioğlu’na bir parti kursun, onlarla müzakere etsin” dedi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında AK Parti’nin HDP’yi dizayn etmeye çalıştığı yönündeki iddialara cevap veren Demir Çelik, hiçbir HDP’linin parti içinde AK Parti’nin Truva atı olmayacağını belirtti. Partinin üst organının kongre olduğunu ve yönetimin kongrelerde belirlendiğini ifade eden Çelik, “Hükümetin HDP’ye yeni bir dizayn vermeye çalıştığını düşünüyor musunuz?“ şeklindeki soruya ise, “AK Parti devlet olduğu için, devletleştiği için herkesi ve her kesimi kendisine göre şekillendirmek istiyor. AK Parti çözümden besleneceğine herkesin kendisine razı olduğu bir gelecek istiyor ki, HDP’nin itiraz eden, mücadele eden kimliği yerine kendine göre bir HDP’yi var etmek istiyor olabilir. Hiçbir HDP’li, AK Parti’nin HDP’deki Truva atı olmak istemez. Bizim en üst organımız kongredir” cevabını verdi.

İMRALI’YA GİDECEK İSİMLERİN BELİRLENMESİ

İmralı’ya gidecek isimlerin belirlenmesi konusunda da hükümetin yaklaşımını doğru bulmadığını belirten Çelik, “İmralı’ya kimlerin gideceğine dair Abdullah Öcalan’dan belirtilen isimlerin olduğunu duyuyoruz. Ama bu isimlere o dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından itiraz edildiği ve kendisine göre bir kısım arkadaşların gitmesine karar verdiği, çünkü 2 yılda birçok insan değişti. Bu değişiklikler bizden çok hükümetin bu konudaki sürecin hassasiyetine binaen yaklaşımından kaynaklandığını biliyorum, bunu da doğru görmüyorum. Öcalan gazetecilerle, aydınlarla, avukatlarla görüşmek istiyor ama 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarla bile görüşmüyor” diye konuştu.

“MEHMET METİNER’E YA DA GALİP ENSARİOĞLU’NA BİR PARTİ KURSUN”

“HDP’de kimin yer alıp almayacağı, HDP Eş Genel Başkanlarının kim olup olmayacağı kararını Cumhurbaşkanı verecekse HDP olmasın” diyen Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanı partide kimin yer alıp almayacağına karar verecekse HDP’ye gerek yok. Cumhurbaşkanı böyle içimize oynayacaksa biz kendimizi feshederiz. HDP’nin başına Başbakan’ın ya da Cumhurbaşkanı’nın hoşuna giden bir şahsiyeti oturtacaksınız, biz onunla müzakere ediyoruz diyeceksiniz. Gerek yok o zaman Mehmet Metiner’e ya da Galip Ensarioğlu’na bir parti kursun, onlarla müzakere etsin” şeklinde konuştu.

PKK’NIN İNFAZ SÜRECİNİ BAŞLATTIĞI İDDİALARI

Cizre’de gerçekleşen infazı PKK’nın üstlenmesinin ardından PKK’nın yeniden bölgede bir infaz süreci başlattığının doğru olup olmadığı sorusu üzerine Demir Çelik, “Şuanda barışı konuşmuyorsak, çözüm dile getirilmiyorsa bir yanıyla hem devlet ve devletin derin ilişkileri hem de savaştan beslenen bir kısım küresel ve bölgesel yapılar bizi ve umudumuzu karartmak adına her türlü aracı devreye koyacaklardır. Faili meçhulleri 1990’larda 17 bin 500 olarak hatırladığımızda, 4 bin yakılmış yıkılmış köy, göçertilmiş 3 milyon insanı düşündüğümüzde 1990’lı yılları hatırlamak istemeyiz. Çözüm olmayacaksa oraya geri dönüş imkanı değilse bile olasılığı vardır, Allah muhafaza o olasılık biran evvel tarafımızdan kaldırılmak durumundadır. O infazları doğru görmek mümkün değil ama karşısında durmak, hemen barışımızı ötelemeden karşılamak herkesin yapması gerekendir” dedi.

“SÜRECİ TAKİP EDECEK BİR DENETİM VE İZLEME KOMİTESİ İSTİYORUZ”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın hükümetin 6-7 Ekim olayları öncesinde durduğu yerde durduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çelik, “6-7 Ekim olaylarının öncesine dönülmesi gerektiğini söylemesi anlamlıdır. Bir türbülans tespitinde bulunmuş olması da en azından girilen sürecin hiç kimseye bir faydası olmadığı sonucuna varmıştır ki, bundan geriye döneceğinin işaretini veriyordur, önemsiyorum. Ama bununla birlikte oyalamaya, zamana yayıp çürütme lüksümüz yok. Yapılması gereken tek şey vardır, bizimle paylaşılmayan sürecin şeffaf, açık, aleni hale getirilmesi, Meclis’in meşruiyeti üzerinden sürecin bütün partnerlerinin talepleri, eleştirileri, katkıları gündemleştirilmeli, yol haritası toplumla paylaşılmalı, yol haritasında taraflar, PKK, devlet hangi adımları atacağını bizler bilmek durumundayız. Bilmekle yetinmeyeceğiz, bu süreci AK Parti’nin ve devletin keyfine bırakmayacak noktada bir denetim ve izleme komitesi ya da üçüncü göz ve gözlemcinin devreye girerek bu süreci heba etmemesi gayreti içinde olmaya Başbakan ve AK Parti’yi davet ediyorum” açıklamasında bulundu.