İZMİR (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, koalisyon kurulamadığı için Türk lirasının 13 Ağustos'tan sonra yüzde 30 değer kaybettiğini öne sürdü.

Böke, Ege Genç İşadamları Derneğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, 1 Kasım'daki genel seçimde tek başına iktidara gelmek istediklerini, Türkiye'nin sorunlarını doğru tespit eden ve bu sorunları çözebilecek tek partinin CHP olduğunu savundu.

7 Haziran seçiminin ardından AK Parti ile yaptıkları koalisyon görüşmesinin Türkiye için bir fırsat olduğunu ancak bunun değerlendirilemediğini dile getiren Böke, görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından Türk lirasının kendine benzeyen para birimlerine kıyasla olumsuz ayrışmaya başladığını dile getirdi.

 "Türk lirasının 13 Ağustos'tan sonra yüzde 30 değer kaybetmesinin nedeni koalisyonun kurulmamış olmasıdır" diyen Böke, 1 Kasım'ın fırsata dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Partisinin ekonomiyle ilgili görüşlerini anlatan Böke, ekonominin ayrılmaz parçalarından birinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve özgürlükler olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin şu anda ucuz emek ve ucuz üretimle rekabet etme gayreti içerisinde olduğunu, oysaki Çin ve Uzakdoğu'nun bu alandaki gücü varken bununla rekabet etmenin mümkün olmadığını belirten Böke, Türkiye'nin Çin yerine Finlandiya olmasının mümkün olduğunu söyledi.

- Asgari ücret

Asgari ücreti bin 500 lira olarak açıkladıklarını, bu rakamın da düşük olduğunu ancak bir yerden başlanılması gerektiğini ifade eden Böke, "Bizden sonra bu seçimde AKP'de asgari ücreti artıracağını vadetti, bin 300 lira dedi. İktidara asgari ücretin düşük olduğunu itiraf ettirmeyi başardığımız için mutluyuz" diye konuştu.

Türk ekonomisinin bir vizyon değişikliğine ihtiyacının olduğunu, kişi başına milli gelirin 10 bin doların altına düştüğünü öne süren Böke, 1 Kasım'ı heyecanla beklediklerini, partisinin hazır olduğunu kaydetti.

İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Böke, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönebilecekleri bir Orta Doğu inşasını çok önemsediklerini, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istediklerini ifade ederek, "Gönlümüzden geçen, hedefimiz tek başına iktidar olmak. 1 Kasım'da sonuç ne çıkarsa ona saygı duyarız. Bize koalisyon teklifi gelmediği için koalisyona 'Hayır' demiş değiliz. En son gelen teklif, 3 aylık bir seçim hükümetiydi. Seçim hükümetine ortak olmayacağımızı baştan söylemiştik. Biz, Türkiye'nin ihtiyaçlarını giderecek bir yönetime ortak oluruz. Bize gelen teklif de asla ve asla koalisyon teklifi değildi. Teklif gelmiş olsaydı Türkiye kazanırdı" ifadesini kullandı.