KIRIKKALE (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Suriye'deki gidişat, en iyi ihtimalle Irak gibi olacak. Irak’ta şuanda bir bölünme devam ediyor. Bölgede her şey değişiyor. Aktörler, fikir değiştiriyor. Ben aynı yerimde duruyorum. Bu böyle olmaz. Dış politikada dinamizm vardır, sabitlik yoktur" dedi.

Yılmaz, CHP Kırıkkale İl Başkanlığı tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen "Dış Politika" konulu konferansta yaptığı konuşmada, terör ve güvenlik konusunun Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin dış politikasının da bununla alakalı olması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye, sınırlarının tamamına yakınında terörle karşı karşıya. Eskiden iki kutuplu dünya vardı. Rusya ve ABD bloku. Onların arkasına takılıyorsanız pek bir şey takip etmenize gerek kalmıyordu. Onlar ne diyorsa siz de onların peşine takılıp gidiyordunuz. 1990'lı yıllardan sonra dış politika dinamikleşti. Çünkü dünya tek kutuplu oldu. ABD’nin mutlak hakimiyeti olduğu bir yer haline geldi. Şimdi ise uluslararası sisteme Rusya geri döndü. Tek taraflı bir dünya düzeni yıkıldı. Şuanda dünyada vahşi bir savaş yaşanıyor. Bir bölgesinde ise ekonomik refahlık yaşanıyor. Bir bölgesinde yoksulluk yaşanırken, bir bölgesinde şatafatlı hayat yaşanıyor. Bir yarı cenneti yaşarken bir yarısı cehennemi yaşıyor. Bu dünyanın gidişatını yönlendirecek fikirler yok. Yani bir ülke yok ki 'gelin şu Suriye’deki savaşı bitirelim' diyemiyor."

Yılmaz, Türkiye'de dış politikayı yapanların, dünyadaki gidişatı ve dengeleri bilmesi gerektiğini, hükümetin bu dış politikayla asla bir yere gidemeyeceğini savundu.

Yılmaz, "Çünkü Suriye'de bütün olayların dışına itilmişsin, ABD senin arkanda durmuyor, Rusya zaten karşında. Bizim Suriye'deki politikaların baştan aşağıya değişmesi gerekiyor. Suriye'deki gidişat, en iyi ihtimalle Irak gibi olacak. Irak’ta şuanda bir bölünme devam ediyor. Bölgede her şey değişiyor. Aktörler, fikir değiştiriyor. Ben aynı yerimde duruyorum. Bu böyle olmaz. Dış politikada dinamizm vardır, sabitlik yoktur" diye konuştu.

Konferansın ardından CHP İl Başkanı Ahmet Önal, Yılmaz'a plaket verdi.