Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Şimdi bizim tüm darbeleri konu alan ve tüm darbelerde mağdur olan vatandaşlarımıza yönelik olarak bir kanun teklifimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Hadi bakalım, darbelere karşıysanız, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu teklifini yasalaştıralım” dedi.

Hamzaçebi TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği hakkındaki sözlerini eleştirerek, “Sayın Erdoğan kendi zihin haritasını açıkladı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin gündeminde, hedefinde Avrupa Birliği’ne tam üyelik projesi yok. 2002 seçimlerine girerken, Avrupa Birliği’ne sarılan Adalet ve Kalkınma Partisi, Avrupa Birliği’ni o dönem Avrupa Birliği’ne tam üyelik için değil; iç politika manevra alanını genişletmek, Avrupa Birliği’nin desteğini arkasına alarak kendisine muhalif olarak gördüğü kesimleri susturmak için kullandı. 13 Kasım 2013 tarihili Adalet ve Kalkınma Partisi toplantısında Sayın Erdoğan ‘Türkiye’ye 200 yıldır bir istikamet dayatılıyor’ diyerek modernleşme ile problemi olduğunu ifade etti. Aynı açıklamaları son iki haftadır devam ettiriyor. Eğitim ve Din Şurası’nda yaptığı açıklamalar aynı yöndedir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu’nun Adıyaman konuşmasına atıf yapan Hamzaçebi, Davutoğlu’nun konuşmasında sadece 28 Şubat tarihinin darbe olarak yansıdığını kaydetti. Hamzaçebi, CHP’nin darbeleri eleştirmediği iddialarına yönelik olarak, şunları dedi:

“Biz bütün askeri ve sivil darbeleri reddediyoruz. Bunların hepsini kınadık; 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül... Bunların birbirinden farkı yoktur, hepsi askeri darbedir. 28 Şubat’ı siyasete müdahale olarak görmüşüzdür, 28 Şubat’ı reddederiz. 27 Nisan e-muhtırasını reddederiz. Biz siyasete olan müdahaleleri reddederken, siz 27 Nisan e -muhtırasını veren komutana ‘Üstün Hizmet Madalyası’ verdiniz. 27 Nisan e-muhtırasına veren kişiye ‘Üstün Hizmet Madalyası’ verdiğimiz için pişmanız, yanlış yaptık. Madem 27 Nisan’a karşısınız, hadi söyleyin. Siz darbe deyince sadece 28 Şubat’ı anlıyorsunuz. Aklınız fikriniz 28 Şubat’ta. Meclis’te bir yasa çıkardınız; ‘Darbe Mağdurlarının Haklarının İadesi’. Bu yasada darbe mağduru olarak adlandırdığınız kişiler sadece 28 Şubat mağdurlarıydı. 12 mart ve 12 Eylül mağdurlarına bu hakları vermediniz. Şimdi bizim tüm darbeleri konu alan ve tüm darbelerde mağdur olan vatandaşlarımıza yönelik olarak bir kanun teklifimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Hadi bakalım, darbelere karşıysanız, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu teklifini yasalaştıralım.”

‘Paralel yapı’ operasyonuna yönelik olarak ise Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“Biz, kim olursa olsun, basın özgürlüğünden yana bir partiyiz. Asla hukuk dışı işleme ve eyleme ’evet’ demeyiz. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada. Afrika ülkelerinin de gerisinde. Bu operasyon 17 Aralık’ı perdeleme ve özgürlükleri kısıtlama operasyonudur."

Hamzaçebi, yargı paketi’ne ilişkin olarak, ‘makul şüpheli’ düzenlemesinin iptali için yarın Anayasa Mahkemesi’nde dava açacaklarını söyleyerek, “Toplumda herkesi makul şüpheli hale getirip, savcı ve hakim karşısında güçsüz konuma koyabilecek bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız" diye konuştu.

Söz konusu yasa ile arama ve el koymalarda, anayasaya karşı işlenen suçların da kapsama alındığını hatırlatan Hamzaçebi, hakimin o kişinin mal varlığına tedbir koyabileceğine dikkat çekerek “Bu çok tehlikeli bir düzenlemedir . Olağanüstü tehlikelidir. Bu yetki olduğu sürece bundan sonra herkes, anayasal düzeni ve bu düzenin işleyişine karşı suç işlediği iddiasıyla soruşturmaya konu olabilecek ve bu nedenle ede mal varlığına tedbir konabilecektir. Bütün iş adamlarının mal varlığı tehlike altındadır. Buradan uyarıyorum" ifadelerini kullandı.