Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçmeli Osmanlıca dersinin olabileceğini söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın din şurasında yaptığı konuşmada dikkat çektiği Osmanlıca eğitimi konusuna değinen Akif Hamzaçebi, Erdoğan’ın asıl hedefinin Arap alfabesini Türkiye’de geçerlik kılmak olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Hamzaçebi, “Sayın Cumhurbaşkanı din şurasında adeta emir verdi, Osmanlıca öğrenilecek, öğretilecek. Sayın Erdoğan artık siz Başbakan değilsiniz, hükümet değilsiniz, bu konularda sizin konuşmamanız gerekir. Sayın Erdoğan’ın derdi Osmanlıcanın öğrenilmesi değil, Arap harfleri ile yapılan Türkçe’nin vatandaşlarımıza öğretilmesi değil, kültür zenginliğimizin insanlarımıza açılması değil, onun asıl hedefi laiklikle, cumhuriyetle, cumhuriyetin temel değerleri ve modernleşme ile hesaplaşmaktır. Onun asıl hedefi Arap alfabesini Türkiye’de geçerli kılmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın modernleşme tarihine kin ile baktığını belirten Hamzaçebi, Arap alfabesini Türkiye’de geçerli kılmaya Anayasanın müsaade etmediğini ifade ederek, “Harf devrimi ile ilgili kanun buna izin vermiyor. Şimdi Atatürk’ü Hülagü’ye benzetmek suretiyle bunu ifade etmeye çalışıyorlar. Atatürk’ü Hülagü’ye benzetmek en masum ifade ile cehalettir. Seçmeli Osmanlıca dersi elbette olabilir” açıklamasında bulundu.

“DAVUTOĞLU VE EKİBİNE GÜVENMİYORUZ”

Çözüm süreci ile ilgili son günlerde yaşanan hareketliliği değerlendiren Hamzaçebi, “Süreçle ilgili hükümet kapalı bir tavır içinde. Bilgi paylaşımında bulunmuyor. Buradan toplumu mutlu edecek bir çözümün çıkması mümkün değildir. Davutoğlu ve ekibine güvenmiyoruz” diye konuştu.

“VAHİM OLAN, BU KİŞİNİN BİNDİRİLMİŞ KITALAR TARAFINDAN DARP EDİLMESİDİR”

Eski milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın polis tarafından gözaltına alınmasından sonra bir grup tarafından saldırıya uğramasını eleştiren Hamzaçebi, “Eski milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın mahkeme tarafından tutuklanmasına karar verilmiş. Bir kişi hakaret suçunu işliyorsa hakkında elbette yasal kovuşturma yapılabilir. Bu kişi en başta davet edilmelidir. Bir yandan otelinden kişiyi alıyorsunuz, yaka paça götürüyorsunuz, vahim olan götürüldüğü yerde bu kişinin bindirilmiş kıtalar tarafından darp edilmesidir. Polislerin koruması altında götürülürken saldırıya uğruyor ve darp ediliyor, bunu kabul etmek mümkün değil. Polis gözaltına alınan kişiyi koruyamıyorsa kimi koruyacaktır. Hakaret suçunu asla onaylamıyorum, varsa öyle bir suç elbette yasal takip yapılır” ifadelerini kullandı.