CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde son 5 ayda taşeron statüsünde çalışan bin 600 işçinin işten çıkarılmalarını Meclis’e taşıyarak, Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP’li Atıcı, arkadaşları ile birlikte TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergede, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron statüsünde 2 ile 18 yıldır çalışmakta olan bin 600 işçinin, son 5 ayda işten çıkarıldığını belirten Atıcı, “Okullar açılmış, kış kapıdan görünmüşken yapılan işten çıkarmalar, ailelerde sonuçları ağır toplumsal yaralara sebep olacak boyutlardadır. İşten çıkarmalar sosyal patlamalara sebep olmadan sorunun acilen TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur. Bu gerekçelerle Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz” dedi.

Önergenin gerekçesinde, taşeron sisteminin, işçinin daha fazla sömürülmesini, daha düşük ücretle, güvencesiz çalışmasını sağlayan bir istihdam biçimi olduğuna dikkat çeken Atıcı, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda yaklaşık 700 bin taşeron işçi çalıştığına işaret etti. “Taşeron çalıştırma, yapısı ve sonuçları itibarı ile kölelik düzeninin güncel hali olmuş durumdadır” diyen Atıcı, bu istihdam biçiminin çalışanlar ve Türkiye için kader olmadığının altını çizdi.

“Hükümetler, bakanlar, ‘önümüzdeki dönemde taşerona dair düzenlemeler yapacağız’, ‘kadroya alacağız’ diyerek işçiyi, emekçiyi uyutmakta, ancak taşeron sayısını giderek artırmaktadır” iddiasına yer veren Atıcı, gerekçede şunları kaydetti: “En son Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde beş ayda bin 600 işçinin işten çıkarılmasının hayatın normal/olağan akışına uygun olmadığı aşikardır. Kışa girerken, okullar açılmışken aniden işsiz kalanların yaşayacağı sorunlar toplumsal olaylara zemin hazırlayacak nitelikte ve sayıdadır. Bununla birlikte işten çıkarmaların ideolojik nedenle olduğu konusunda güçlü bir algı gelişmiştir. Taşeron çalıştırma yönteminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunlar toplumun merkezinde bir yangındır ve giderek de yayılmaktadır. Taşeron çalıştırmayı, siyasilerin ideolojik istismarına açık hale getiren yapı yasalardan kaynaklanmaktadır. Taşeron çalıştırma yöntemi uygulanan ekonomik modelin bir bileşeni olmasına rağmen vazgeçilmez değildir. Taşeron çalıştırmanın toplumda yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların giderek artan boyutu nedeni ile Meclis’in konuyu ele alması ve çözüm yollarını üretmesi gerekli olmuştur.”