TBMM (AA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de depoların patates dolu olduğunu belirterek, üreticinin bir ay içinde ürününü satamaması halinde zor durumda kalacağını bildirdi.  

Gürer, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, tarımda yaşanan sorunlara değinerek, Niğde'nin elma, patates, fasulye üretimiyle adından söz ettirdiğini belirtti.

Çiftçinin zor koşularda üretim yapılmasına rağmen, gerekli desteği alamadığını savunan Gürer, Niğde'nin Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi Programı'ndan (IPARD) yararlanan 46 il içinde bulunmadığını, kentin Konya ve Bursa gibi illerden daha zengin görülmesinin garip olduğunu kaydetti. 

Türkiye'de elma ağacı bakımından ilk sırada gelen Niğde'de Amasya ve Golden elma üretimi yapıldığını anlatan Gürer, "Bu yıl elma rekoltesi 400 binin üzerinde olmuştur. Ayrıca, 20 bin ton organik elma hasadı yapılmıştır. Ürünler tüccar ve meyve suyu fabrikalarına satılmaktadır. Depolanan ürün alıcı bulamadığı için çürüme riski yaşarken firmalara ürünün veren üretici parasını alamadığı için eylem yapmış ve elmaları yola dökerek yetkililere sesini duyurmaya çalışmaktadır" diye konuştu. 

Niğde'de yaklaşık 1 milyon tonun üzerinde patates yetiştirildiğini, üreticinin maliyeti 60 kuruş olan ürününü, 35-40 kuruşa satmak zorunda kaldığını ileri süren Gürer, "Niğde depoları patates doludur. Üretici bir ay içinde ürününü satamazsa yıkıma uğrayacak. Hükümet duruma el atıp patates üreticilerinin sorununu çözmeli.  Yurt dışı satış yollarının yaratılması kısa vadede önemli rahatlama sağlayacak. Elma ve patateste sağlanan üretime artışına rağmen kentte entegre tesis yok. Teşvik sağlanarak tesis yapılmalı" dedi. 

Ürünlerin değerini bulamamasının büyük kentlere göçü artırdığını belirten Gürer, hükümetin acilen üreticinin sorunlarına eğilerek seçim öncesi patates üreticisine verdiği "yurt dışı satış vaadini" yerine getirmesini istedi. 

Okan Gaytancıoğlu da aynı sorunların tüm illerde yaşandığını vurgulayarak,  şunları söyledi:

"AKP Türkiye'yi yönetememiştir, tarım politikası iflas etmiştir. Patates gibi temel bir üründe bile politikamız yok. Niğde'de üretilen fasulyede ciddi anlamda ithalatçıyız. CHP olarak nitelikli ve tutarlı tarım politikasından yanayız, bunun da temeli üretimdir. Üretim için çiftçiyi desteklemek ve üretimi planlamak zorundayız. Üretici masraf yaparak elma bahçesi kuruyor ama ürününü pazarlayamıyor. Yeterli ve dengeli beslenme için çiftçiyi desteklemek zorundayız. Tarımı destekleyerek büyük kentlerdeki nüfus baskısı önlenebilir. Çünkü Anadolu'da kırsal kesimde ciddi bir göç sorunu yaşanıyor."