CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dün ne diyordu; ’Yolsuzluk yapan kardeşimizde olsa kolunu koparırız’ Şimdi Davutoğlu’nun bir kolu bitti. İkinci kolunu bekliyoruz. Bir daha soruşturma komisyonu toplanacak. Bakalım ne olacak” dedi.

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. PM’de bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, 2001 yılında AK Parti’nin yayımlanan parti programına değinerek, parti programında yolsuzluklar konusunda halka hangi vaatlerde bulunduklarına baktığını ifade ederek, bunları 15 madde halinde anlattı.

Kamu İhale Kurumu’nun içine yolsuzluk çetesinin yerleştirildiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, “Bakanlar Kurulu’nun içine nasıl bir çete yerleştiyse Kamu İhale Kurumunun içine de bir çete yerleştirildi ve bir soruşturma açıldı onlara” diye konuştu.

“DAVUTOĞLU’NUN BİR KOLU BİTTİ”

“Çıksın Sayın Davutoğlu desin ki “Ey Kılıçdaroğlu, sen yanlış metinleri okuyorsun. Biz asla öyle bir metin yazmadık” ifadesini kullanan Kıılıçdaroğlu, “Dün ne diyordu; ‘yolsuzluk yapan kardeşimizde olsa kolunu koparırız’ Şimdi Davutoğlu’nun bir kolu bitti. İkinci kolunu bekliyoruz. Bir daha soruşturma komisyonu toplanacak. Bakalım ne olacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hem uluslar arası alan hem de uluslar arası kuruluşlarda büyük bir itibar kaybına uğradığını belirten Kılıçdaroğlu, “Onlarca yıldır 100 yıla yakın süredir Cumhuriyetin değerlerini korumayı onları yaşatmayı demokrasimizi derinleştirmeyi hep ana hedef edindik. Kubilay’ın öldürülüşünün yıldönümündeyiz. Cumhuriyet için kan döküldü. Bedel ödendi orada. Biz onların haklarını nasıl teslim edeceğiz. Onları nasıl savunacağız. Onların yüzüne nasıl bakacağız. Bunu hepimiz kendimize sormak zorundayız” ifadesini kullandı.

“SOSYAL GELİŞMİŞLİK ENDEKSİNDE 132 ÜLKE ARASINDA 64’ÜNCÜYÜZ”

İşsizliğin başını alıp gittiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“İşsizlik konusunda laf eden var mı? Yok. İktidar kanadından laf eden var mı? Hayır yok. İşsizlere kim iş bulacak. Bütün dünyanın ortak derdi ama hükümetin hiç derdi değil. Bütün işsiz kardeşlerime sesleniyorum. Şu senin hakkın, anayasal hakkın, ’Ey devlet bana iş bulacaksın’ deme hakkın var. Sakın bu hakkını unutma." Ahlaki değerlerimizde ciddi bir yozlaşma olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalanın makbul olduğu bir sürecin içine girmeye başladık. Çalıyordu ama iş yapıyor. Bunu söyleyen kişinin dini değerleri zayıftır, ahlaki değerleri zayıftır, hatta açıkça söyleyeyim. Bunu söyleyen kişi ahlaksızdır. Nereye gidiyoruz biliyor musunuz? Ispartalıların antik çağına gidiyoruz. İyi yaşam endeksi OECD’nin, 36 ülke arasında en gerideyiz. Sosyal gelişmişlik endeksinde 132 ülke arasında 64’üncüyüz. Meksika, Kolombiya, Peru bizim üstümüzde. Ekonomik özgürlükler açısından 178 ülke arasında 64’üncüyüz. Bulgaristan, Macaristan, Romanya bizden daha ileride. Basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 154’üncüyüz. Dünyada alay konusu oluyoruz. İnternet özgürlüğü konusunda 65 ülke arasında 45’inciyiz. Enflasyon oranı yüzde 9.15. Dünyanın en yüksek enflasyonlarından birini yaşıyoruz. Resmi rakamlara göre, bizde işsizlik oranı yüzde 10,5. Genç işsizliğimiz yüzde 20. Üniversite mezunlarının işsizlik oranı yüzde 30’a yaklaşmış durumda.”

“İKİ TÜRKİYE ARASINDA HALKIN TERCİH YAPMASI LAZIM”

Küresel kölelik endeksinin yayımlandığını bildiren Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dünyada 167 ülke arasında 105’inci sırada olduğunu belirterek "Yani Türkiye, 185 bin 500 kişiyle Avrupa’da en çok kölenin yaşadığı ülke konumunda. Bu tablo iki ayrı Türkiye yarattı. Bir tarafta Ermenek’te gördüğümüz Recep Amca’nın Türkiye’si. 8 liralık cizlaveti alamayan bir Türkiye. Öbür tarafta bir eli yağda bir eli balda AK Parti oligartlarının oluşturduğu bir Türkiye. İki Türkiye arasında halkın tercih yapması lazım. Tavrınızı Recep Amca’dan yana koyuyorsanız adresiniz bellidir. Tavrınızı AK Parti’nin oligartlarından yana koyuyorsanız yine tavrınız bellidir. Yoksullukla refah arasında bir tercih yapmak durumundayız. Temizlik ve kirlilik arasında bir tercih yapmak zorundayız. Eğer bunu yapabilirsek başarılı oluruz. Bütün bunlara rağmen asla umutsuz değiliz. Umutsuzluk bizim kitabımızda yok. Bu ülkenin gücü bu ülkenin potansiyeli var” değerlendirmesinde bulundu.

“AYNI MESAJIN ALTINA 2015’TE DE İMZAMIZI ATIYORUZ”

1977’de Bülent Ecevit’in yılbaşı dolayısıyla yayımladığı mesajı okumak istediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Halkımız için acılarla dolu özgürlük uğruna, demokrasi uğruna verilmiş, kurbanlarla dolu yıl sona ererken bir umut yılı başlıyor ülkemizde. Ekonomide de, uluslar arası alanda da yitirilmiş olanaklarla dolu bir yıl kapanırken her olanağın açılabileceği bir yıl başlıyor. Karanlık bir yıl tükenirken giderek aydınlığa dönüşecek bir yıl başlıyor Türkiye’de. Işık yılına umut yılına giriyoruz 1977 ile. Seçim yılıdır çünkü bu yıl. Zorbalara karşı halk yılıdır. Haksızlığa karşı hak yılıdır bu yıl’ diyor. Aynı mesajın altına 2015’te de imzamızı atıyoruz.”