KONYA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "11 milyon emekli kardeşim hiç meraklanma, patlasalar da çatlasalar da vallahi de billahi de ben o ikramiyeyi size vereceğim" dedi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde partisinin düzenlediği mitingde halka hitap ettikten sonra Akşehir ilçesine gelen Kılıçdaroğlu, burada Seyyit Mahmut Hayrani Türbesi'ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, çıkışta vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Kılıçdaroğlu, ardından partisinin ilçe meydanında düzenlediği mitingde, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Akşehir'de de işsizliğin, yoksulluğun olduğunu söyledi.

AK Parti'nin ülkeyi 13 yıldır tek başına yönettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Diyorlar ki; 'Hizmet verdik'. Elbette hizmet verdiler. Ne yaptılar? 'Yol yaptık'. Bana söyler misiniz, yol yapmayan, köprü yapmayan hükümet var mı? Her hükümet yaptı ama kardeşim sen 13 yılda işsizliği bitirememişsen, 6 milyon 250 bin işsizimiz varken sen ne yaptın? Yoksulluğu bitirmedin, 3 milyon 750 bin hanede 17 milyon yoksul var. Bitirdin mi? Bitiremedin. Ne yaptın? Köşeyi döndün, akrabaların, yandaşların köşeyi döndü, vatandaş perişan vaziyette."

- "Ben size yaşanacak bir Türkiye sözü veriyorum"

Kılıçdaroğlu, kötü gidişe hep beraber "dur" diyeceklerini dile getirerek, güzel bir Türkiye'yi, yaşanabilecek bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceklerini ifade etti.

Türkiye'nin yaşanacak bir ülke olması için hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi, her evde huzur ve bereket olması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Yaşanacak bir Türkiye olması için çiftçinin ektiği ürünün karşılığını alması lazım. Yaşanacak bir Türkiye olması için esnafın huzur içinde alışveriş yapması lazım. Yaşanacak bir Türkiye için işsizliğin olmaması lazım. Bu güzel ülkede, bayrağımın altında yoksul insanın olmaması lazım. Ben size yaşanacak bir Türkiye sözü veriyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Emekliye vefa borcumuz var"

Kılıçdaroğlu, emekliye Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vereceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sözüm söz. Kıyameti koparıyorlar; 'Efendim bu parayı nereden vereceksiniz?' Sen kaçak saray için para bulurken sesiniz çıkmıyor, emekliye gelince itiraz ediyorsun. Niçin? Emekli bu ülkenin vatandaşı değil mi?  Emekli ikinci sınıf vatandaş mı? Büyümeden, kalkınmadan emekli nasıl pay alacak? Emekliye vefa borcumuz var. Dünün çalışanıydı o. Bazen fabrikada, bazen tarlada, bazen bakkal dükkanında, bazen manavlık yaptı, vergisini ödedi, kalkınmayı sağladı. Gün geldi emekli oldu, adam gibi yaşamak, kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyor. Emekli kardeşim, 11 milyon emekli kardeşim hiç meraklanma, patlasalar da çatlasalar da vallahi de billahi de ben o ikramiyeyi size vereceğim."

Çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceği sözünü anımsatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçi, traktörünü dolduracak, tarlaya gidecek. Adam gibi tarlasını sürecek, ürününün karşılığını alacak. Bakkaldan, manavdan, pastaneden alışverişini yapacak, huzur içinde geçinecek. Kim kazanacak? Çiftçi kazanacak, esnaf kazanacak, Türkiye kazanacak. Kim kaybedecek? Hortumcular kaybedecek. Çiftçi traktöre mazotu alınca Kanarya adalarına tatile gidecek sanıyorlar. Çiftçi tarlaya gidecek kardeşim. Sen gemilerine, yatlarına kaçtan veriyorsun? 1 lira 21 kuruştan veriyorsun. İtiraz eden var mı? Yok ama ben diyorum ki; sen onlara veriyorsun 1 lira 21 kuruştan ben alın terine, çiftçiye, üretene, kazanana, ekene veriyorum. Türkiye'ye kazandırana veriyorum."

Kılıçdaroğlu, asgari ücretin 949 lira olduğunu dile getirerek,        "(Asgari ücreti bin 500 liraya çıkaracağım) dedim. Büyük bir para değil. Vergi de almayacağım asgari ücretten. Kıyameti koparıyorlar. Maliye Bakanı, 'İşçiye bin 500 lira asgari ücret vermek zulümdür' diyor. Ben de Akşehir meydanından o beyefendiye hatırlatıyorum; kardeşim sen ayda 14 bin lira alırken zulüm değil de işçiye bin 500 lira verirken mi zulüm oluyor? Davutoğlu, Erdoğan için çalışır, Kılıçdaroğlu halk için çalışır, sizin için çalışırım ben" ifadelerini kullandı.

- "Dört yıl için yetki istiyorum sizden"

CHP iktidarında "Atama bekleyen öğretmen" kavramı olmayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde öğretmenleri de öğrencilerle buluşturacaklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucaklayacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sizden iki şey istiyorum. Bir; 7 Haziran günü sandığa gidip oyumuzu kullanacak mıyız? Söz mü? İkinci söze ihtiyacım var. Sadece sizlerin oyları CHP'nin iktidarına yetmiyor. Sandığa giderken geçen seçimlerde CHP'ye oy vermemiş bir yurttaşımızı ikna edeceksiniz. Diyeceksiniz ki; 'Gel güzel kardeşim, 13 yıl denedik bunu. 6 milyon 250 bin işsizimiz, 17 milyon yoksulumuz, 2 milyon Suriyelimiz oldu. Suriyelilere harcanan 5,5 milyar dolarımız oldu. Gel kardeşim, Kılıçdaroğlu 13 yıl istemiyor, diyor ki; 'Bana dört yıl verin, bu topraklarda yoksulluğu bitireceğim, adam gibi ülkeyi yöneteceğim, kul hakkının yenmediği bir yönetim nasıl olurmuş onlara göstereceğim' Dört yıl için yetki istiyorum sizden. İkna edin ve sandığa gidelim. Diyelim ki; 'dört yıl için kardeşim gel beraber gidelim, dört yıl yetki verelim, bakalım Kılıçdaroğlu nasıl yönetecek'. İkna edin, bakın yoksulluğu nasıl bitireceğim? Dört yıl içinde hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Hiçbir aile 'ben yoksulum' demeyecek."