CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından amatör spor kulüplerine yapılan maddi yardımları Meclis gündemine taşıdı. Atıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a, bir amatör kulübe, Mersin’deki 32 amatör spor kulübünün 8 katı yardım yapılmasının gerekçelerini sordu.

CHP’li Atıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün, Mersin’de kurulu 32 amatör spor kulübünün her birine 2014 yılında ortalama 3 bin lira yardım yapmışken, diğer tarafta sadece bir kulübe 800 bin lira yardım yaptığının resmi belgelerle basında yer aldığını belirten Atıcı, “Basında yer alan bilgilerden, anılan kulübün 2 Ocak 2014’te kurulduğu, ilk toplantısını 3 Şubat 2014’te yaptığı, ancak ilk ödeme olan 150 bin TL’yi ilk toplantıdan önce 28 Ocak 2014 tarihinde aldığı anlaşılmaktadır. Bir kulübe, diğer kulüplerin her birinden yaklaşık 250 misli fazla yardım yapılması Mersin’de spor kulüpleri arasında infial yaratmıştır. Tek bir kulübe yardımın 32 amatör spor kulüp toplamının 8 misline yakın olmasının, hayatın olağan akışına uygun olmadığı anlaşılmaktadır” dedi.

Bakan Kılıç’a, “Bir amatör kulübe, Mersin’deki toplam 32 amatör spor kulübünün sekiz misli yardım yapılmasının somut gerekçeleri nelerdir?” diye soran Atıcı, şu soruların da yanıtını istedi:

”Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Mersin’de 800 bin TL yardım yaptığı spor kulübünün kurucusu ve başkanı Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili midir? 800 bin TL yardım alan kulübün yardım talep formunun yardımdan sonraki tarihli olduğu doğru mudur? Değil ise talep tarihi nedir? İlk ödeme tarihi ve miktarı nedir? 800 bin TL yardım alan kulübün yardım talep formu imza sahibi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün, Spor Genel Müdürlüğü’nden talep yazısındaki imzaların aynı kişiye ait olduğu doğru mudur? Amatör kulüp adına başvuran, belgelere olur veren, Genel Müdürlüğe ileten, gelen parayı da kendi kulübü adına alan kişinin aynı kişi olması konusunda herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Amatör spor kulübünün 800 bin TL harcamayı nerelere yaptığı konusunda herhangi bir araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmadı ise neden yapılmamıştır?”

CUMHURİYET SAVCILARINI GÖREV ÇAĞIRDI

Soru önergesiyle ilgili yazılı bir açıklama da yapan Atıcı, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürünün, Mersin’deki 32 spor kulübünün her birine 3 bin TL, 2014’te kurduğu ve başkanı olduğu spor kulübüne ise 800 bin TL (yaklaşık 250 katı) yardım yaparak bir skandala imza attığını öne sürdü. Müdürün kendi kulübüne yaptığı ödemelerin 30 Mart yerel seçimler öncesi başladığını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar sürmüş ve toplamda 800 bin TL’yi bulduğunu kaydeden Atıcı, “Neye hizmet ettiği anlaşılamayan ödemeler hakkında bugüne kadar bilinen herhangi bir adli-idari işlem yapılmamıştır. Şüpheli ve usulsüz olduğu iddia edilen ödemelerin nasıl yapıldığı, nereye harcandığı Mersin halkını, spor camiasını ilgilendirdiği kadar, ekmeğinden suyundan vergi ödeyen her vatandaşı ilgilendirmektedir. Soru önergemizle konuyu TBMM’ye taşıyarak denetleme görevimizi yerine getiriyor ve Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.