CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED Raporu’nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gelmesine saatler kala onaylanmasının jest mi, ‘hoş geldin’ hediyesi mi, yoksa tesadüf mü olduğunu sordu.

CHP Mersin Milletvekili Seçer, Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun, Rusya Lideri Putin’in Türkiye ziyaretine saatler kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Seçer, Bakanlığın, Mersin Akkuyu’da yapılacak olan nükleer santralin ÇED Raporu’na 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gelmesine saatler kala onay verdiğini anımsattı. Seçer, önergesinde Başbakan Davutoğlu’na, “ÇED raporunun, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in ziyaretine saatler kala kabul edilmesi ‘jest’ niteliğinde mi, ‘tesadüf’ mü, yoksa ‘hoş geldin’ hediyesi midir?” diye sordu.

ÇED raporunda nükleer atıkların nerede tutulacağı, nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliğinin nasıl karşılanacağı konusunun belirsiz bırakıldığı iddiasının doğru olup olmadığını ve doğru değil ise sürecin nasıl işleyeceğini de öğrenmek isteyen Seçer, Başbakan Davutoğlu’ndan şu soruların da yanıtını istedi:

“Akkuyu NGS hakkındaki ÇED ile ilgili olarak bakanlığınıza kaç itiraz dilekçesi ulaşmıştır? İtirazların içeriği nelerdir? Akkuyu santrali inşasının finansmanı noktasında Rusya’nın kredi sıkıntısı çektiği ve vergi indirimiyle bu süreci daha rahat atlatmak istediği iddiası doğru mudur? Putin’in ülkemizde yaptığı temaslar sırasında bu konu gündeme gelmiş midir? Madenlerde yaşanan güvenlik sorunları ve iş kazaları ortada iken, Türkiye olası nükleer santral kazasına karşı hangi önlemleri almaktadır? 1999 yılında İstanbul İkitelli’de hurdacılık yaparken hurda diye satın aldıkları konteynerin içinden radyoaktif madde çıkmasıyla hayatı kararan Ilgaz ailesinin akıbeti ne olmuştur? Ailenin önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle sağlık durumu nedir? Bu olay nedeniyle Türkiye ‘dünyanın en önemli 20 radyoaktif kazası’ listesine girmiş midir?”