CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, yerel basının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, hükümetin yerel basının güçlendirilmesi ve sıkıntılarının çözümü adına ne tür çalışmalar yapacağını sordu.

CHP Milletvekili Seçer, yerel basının yaşadığı ekonomik sorunlara yönelik, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergede, halkın doğru haber alma hakkını sağlamanın en temel yolunun basının ve çalışanlarının çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesinden geçtiğini belirten Seçer, yerel basını gelişmiş bir ülkede yerel iletişim ve yerel demokrasinin güçleneceğini, bu durumun çoğulculuğun da güçlenmesini sağlayacağını kaydetti. Seçer, Başbakan Yardımcısı Akdoğan’a, yerel televizyonlar, radyolar ve gazetelerin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların çözümüne yönelik olarak hükümetin yaptığı ya da yapacağı çalışmaların neler olduğunu sordu. Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılı için “Resmi İlan Fiyatlarının Tespit Edilmesi Hakkında Kararı” ile resmi ilan tarifelerinde bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 10’luk artış sağlandığını ve sektöre 350 milyon TL’lik destek sağlandığını anımsatan Seçer, “Bu çerçevede, sözü edilen destek her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere hangi basın kuruluşuna ne kadar ödeme yapılmıştır?” sorusuna yanıt istedi.

Yerel gazetelerin en önemli kaynağının resmi ilanlar olduğunu da vurgulayan Seçer, Akdoğan’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Resmi ilanların artırılması konusunda yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir? 2015 yılı için yerel basına yapılacak destek miktarı ne kadardır? Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere hangi basın kuruluşlarına ne kadar destek yapılacaktır? Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’nün gazeteler için tiraj ve basın ilan payları, internet siteleri için ziyaretçi sayısı, televizyon için ise izlenme oranlarına göre yıllık olarak değerlendirerek kategorisine göre yaptığı fiyatlandırma uygulamasını, yerel medyanın içinde bulunduğu şartlar da gözeterek yapması uygun değil midir? Bu konuda bir girişim bulunmakta mıdır?”

“YEREL BASINI AYAKTA TUTACAK YENİ DÜZENLEMELER VAR MI?”

Hükümetin, yerel gazetelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için en önemli giderleri arasında yer alan baskı, kağıt gibi giderlerin azaltılması yönünde çalışmaları olup olmadığını da soran Seçer, “Yerel basın kuruluşlarının aldığı kamu ilan gelirlerinin önemli bir bölümünün ödediği vergi ile geri alındığı da düşünüldüğünde yerel basın kuruluşlarına katkı sağlayacak ve bu kurumları ayakta tutacak yeni düzenleme ya da düzenlemeler hükümetinizin gündeminde midir? Basın İlan Kurumu’nun yerel basın organlarından aldığı yüzde 15’lik komisyonda indirime gidilmesi düşünülmekte midir? Sözü edilen bu kaynak hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Son beş yılda bu kaynaktan hangi amaçlarla, nerelere harcama yapılmıştır? Son 3 yılda geçmişi 20 yıldan fazla olan ve çeşitli nedenlerden kapanmak zorunda olan yerel gazete sayısı kaçtır?” diye sordu.