Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesini eleştirerek, “Burada yapılmak istenen şey, Komisyon’un çalışmalarının bütününü kapsayan bir yasak getirilmektedir” dedi.

Türmen, TBMM Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesini değerlendirdi. 4 bakan ile ilgili olarak Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini belirten Türmen, yayın yasağı talebinin Komisyon Başkanı tarafından yapıldığını kaydetti. Türmen, “Komisyon Başkanı’nın komisyona hiç danışmadan, tamamen keyfi olarak kendi başına böyle bir karar alması Başkanlık makamıyla bağdaşmayan bir şey. Başkanlık makamı toplantıları yürütmekle görevlidir. Ama Komisyon adına karar alma yetkisi Komisyon’a aittir. Komisyon Başkanı tek başına keyfi kararlar alıp, Komisyon’un işleyişine yön veremez” ifadelerini kullandı.

Yayın yasağının ifade özgürlüğü ile bağdaşmayacağını ifade eden Türmen, “Burada yapılmak istenen şey, Komisyon’un çalışmalarının bütününü kapsayan bir yasak getirilmektedir. Bu komisyon önemli bir komisyondur. Bu kadar önemli bir soruşturma süreci varken, süreçle ilgili kamuoyuna bilgi vermemek hem kamuoyunun bilgi alma hakkını zedelemektedir hem de basının kamuoyunu aydınlatma, kamuoyunu bilgilendirme, kamuoyu oluşturma gibi temel haklarını zedelemektedir” diye konuştu.

Basının Soruşturma Komisyonu ile ilgili görevini yerine getiremediğini söyleyen Türmen, “Bu açık bir şekilde ifade özgürlüğünün ihlalidir. Burada şu söyleniyor; 4 bakanın kişilik haklarının zedelenmesi, bunun önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunmasının sağlanması bakımından bütün bilgi ve belge içerikleri ve Komisyon çalışmaları yasaklanıyor. Komisyon çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verilmesi 4 bakanın kişilik haklarını neden zedelesin? İfade özgürlüğü ile ilgili soruşturma konusu olan bir takım kişilerin haklarını zedeleyecek demektir” şeklinde konuştu.