ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Şırnak'tan geldiğini hatırlatan Davutoğlu, zor süreçlerden geçerken bir halkın, bir milletin kendi içinde gösterdiği uyumun, ahengin ve karşılıklı anlayışın bu zor süreçlerin aşılmasında en büyük ilaç olduğunu belirtti.

Silopi'de bir imar seferberliği başlayacağına işaret eden Davutoğlu, "İmar faaliyetleri çerçevesinde yolların, altyapının gözden geçirilmesi, kentsel dönüşümle birlikte ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların tümünün yeniden yapılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde inşallah yarından itibaren bir imar seferberliği başlıyor" dedi.

Esnafa yönelik kredi imkanlarının serbest bırakıldığını, daha önce değişik gerekçelerle kredi imkanları alamamış esnafa 100 bin liraya kadar kredi sunulacağını aktaran Davutoğlu, Silopi'deki hastanelerdeki ihtiyaçların giderildiğini söyledi.

Silopi'de uygulananların Cizre ve Sur'da da uygulanacağının altını çizen Davutoğlu, "Hiçbir vatandaşımızın aç ve açıkta bırakılmayacağını, hiçbir gencimizin ümitsiz bırakılmayacağını, hiçbir yaşlımızın gözünde gözyaşı, hüzün görmeyeceğimizi ve bunun için gece gündüz çalışacağımızı ifade ediyorum" diye konuştu.

"Mecliste bulunmak bir sorumluluktur"

HDP'li bazı milletvekilleri ile ilgili dokunulmazlık fezlekelerinin Başbakanlığa gönderilmesine ilişkin bir soruya Davutoğlu: şu yanıtı verdi:

"Bu fezlekenin Meclise gönderilmesi daha önce de birçok dosya için gerçekleşmiş rutin bir işlemdir. Dosyaları Adalet Bakanlığı, Başbakanlığa gönderir, biz de bunları meclise göndeririz.

Hiç kimse terörü meşru kılması dolayısıyla mazur görülemez ve böyle bir tavra da tahammül gösterilemez. Dolayısıyla milletvekili olmak, mecliste bulunmak bir sorumluluktur. Bir sorumsuzluğa mesnet teşkil edecek bir konum değildir milletvekilliği. Milletvekilliği ağır bir sorumluluktur, siyasi, etik, tarihi bir sorumluluktur. Herkesin bunun farkında olması lazım."

"Hiçbir tereddüt göstermeyiz"

Başbakan Davutoğlu, fezlekelerin işleme alınması noktasında mecliste diğer partilerden destek beklenip beklenmeyeceği ya da AK Parti'nin tek başına mı adım atacağı sorusu üzerine, "Biz doğru gördüğümüz hususları tek başına da sürdürürüz ama burada olması gereken bütün partilerin bu konuda birleşmesi hatta bu milletvekillerinin kendi partileri içinde de mutlaka eleştirilmesi ve bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum. Eminim birçok HDP milletvekili ki geçmişte hiçbir şekilde terörle bu tarz bir ilişki içine girmemiş olan milletvekilleri de mevcut. Eminim onlar da tepki göstermekte, eminim HDP içinde de birçok makul vicdan sahibi milletvekili bu tutumlar karşısında bir tavır arayışı içindedirler" ifadelerine yer verdi.

"Sesinizi yükseltin"

Dünyanın her yerinde terörün lanetlendiğini aktaran Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün dünyanın her ülkesinde nerede olursa olsun, 29 kişinin o mübarek canına kasteden bir terör eylemi mazur görülemez, mazur gösterilemez. Ben buradan HDP'ye oy vermiş vatandaşlarımıza öncelikle sesleniyorum. Sizler de sesinizi yükseltiniz ve onlara böyle aymazca, sorumsuzca tutum içine giren milletvekillerine, 'Biz sizi Ankara'ya bunun için göndermedik' diye sesinizi yükseltin. Bugün Silopi'de yükselen sesi ben gördüm. Silopi'deki yükselen ses bu siyasi zihniyete meydan okuyan bir sesti. Aynı şekilde CHP, MHP'nin de bu konularda bir tutum içine gireceğinden eminiz. Hem oy veren HDP'liler hem de şu anda mecliste bulunan ve bu tutumu onaylamadığını düşündüğüm birçok HDP'li var. Onların da seslerini yükseltmeleri lazım. Artık HDP'nin bazı milletvekilleri bir vitrinde değerlendirilen ve öne çıkaran isimler olma niteliğinin önüne geçmesi lazım."

Davutoğlu, fezleke ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyasi bir rövanş meselesi olmadığını ifade ederek, partisinin hiçbir zaman bu meseleyi böyle görmediğine işaret ederek, "Herhangi bir şekilde bir siyasi partiyi köşeye sıkıştırmak ya da onu siyasetin dışına itmek de değil bizim için. Her siyasi parti halktan aldığı destekle Türkiye'de siyaset yapma hakkına sahiptir. Mesele her şeyden önce ahlakidir, vicdanidir ve insanidir" dedi.

"CHP'lilerin bir özür borçları var"

"Hangi gerekçeyle kim olursa olsun terör eylemine bulaşan herkesi lanetliyorum" diyen Davutoğlu, "Dün iki DHKP/C mensubu saldırıda bulundu. Teslim ol çağrılarına da bu çabalara da cevap vermedikleri için etkisiz hale getirildiler. Şimdi CHP'den de bir ses bekliyorum. DHKP/C o da terör örgütü. Daha önce bu isimleri başka bazı eylemlerde savunan CHP'lilerin şimdi çıkıp kamuoyunda 'Biz hata yapmışız' diye bir özür borçları var, bu eylemi lanetleme sorumlulukları var. Ama bir parti bir terör örgütünün yaptığını mazur görürse, bir başka parti bir başka terör örgütünün yaptığını mazur görürse siyaset özünü kaybeder. Onun için bütün milletvekillerine sesleniyorum, biz dokunulmazlık meselesini siyasi bir mesele olarak her zaman savunduk" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Özdemir