Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Letonya-Estonya ile müttefiklik ve dostluk ilişkilerimizi, işbirliğimizi her alanda geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya’ya hareketinden önce Ankara Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. Letonya ve Estonya ziyaretleri hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Letonya’ya gideceğini ve yarın yoğun bir şekilde görüşmelerinin olacağını kaydetti. Yarın akşam Estonya’ya hareket edeceğini ve ertesi gün Estonya’da görüşmeleri yaparak tekrar Türkiye’ye döneceğini ifade eden Erdoğan, “24 Ekim 2014 tarihinde bu ziyaretimizi tamamlamış olacağız. İlişkilerimizin çok iyi düzeyde seyretmiş olduğu bu iki ülkeyle de ağırlıklı olarak AB sürecini değerlendirme fırsatımız olacak. Zira AB sürecinde gerek Letonya, gerekse Estonya bugüne kadar her zaman yanımızda yer aldılar. Bize desteklerini verdiler. Bunun yanında ekonomik ilişkilerimizi, ticari ilişkilerimizi kendileriyle yanımda götürdüğüm girişimcilerimiz ve DEİK mensubu arkadaşlarımızla beraber olacağız. Onların orada ikili görüşmeleri, sektörel bazda ele almalarının zeminini, fırsatını yakalamış olacaklar” diye konuştu.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile bir görüşme gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılının Nisan ayında Letonya Cumhurbaşkanının Türkiye’ye ziyaretlerinin olduğunu hatırlattı. Estonya ziyaretinin ise Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves’in Nisan 2010 Türkiye’ye yapmış olduğu ziyarete bir iadei ziyaret olma niteliğini taşıyacağını vurgulayan Erdoğan, “Mevkidaşlarımızla yapacağımız görüşmelerde ağırlıklı olarak hem bu en geniş anlamda süreci değerlendirirken, siyaset tabiî ki ağırlıklı olacak ama bölgemizdeki gelişmeler bu ikili görüşmelerde olsun, heyetlerarası görüşmelerde olsun gündemimizi oluşturacak ve aramızdaki ekonomik ilişkileri daha da geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Onun için de yeni oluşan DEİK bu ziyarette ilk defa bizimle beraber geliyor ve ilk defa DEİK bu yeni kadrosuyla bizlerle beraber yer almış olacak. 23 Ekim’de Riga’da Cumhurbaşkanı ile bir araya geleceğiz” dedi.

24 Ekim günü Tallinn’de Cumhurbaşkanı Ilves ile görüşeceğini belirten Erdoğan, ziyaretleri kapsamında iş forumunu çok önemsediğini ve bundan sonraki süreçte Türkiye’ye yakın olan Estonya ve Letonya ile işadamlarının yoğun bir ticaret hacmine ulaşmalarının en önemli arzusu olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işadamlarının yanı sıra bilimsel alandaki işbirliğini geliştirmeye dönük bir adım atılacağını da sözlerine ekleyerek, “İki rektörümüz bu seyahatte bizimle beraber yanımızda yer alacaklar. Galatasaray Üniversitesi Rektörü ve Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü bizimle birlikte olacaklar. Letonya-Estonya ile müttefiklik ve dostluk ilişkilerimizi, işbirliğimizi her alanda geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamaların ardından beraberindekiler ile birlikte Letonya’nın başkenti Riga’ya hareket etti.