KONYA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla lise öğrencisinin tutuklanmasına ilişkin, "Çocuklardan ve onların sözlerinden korkanlar, Türkiye'yi idare edemezler, etmeyecekler. M.E.A. kardeşimiz burada tarih yazmıştır'' dedi.

Tanrıkulu, partisinin Konya İl Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında, karara ilişkin siyasetçi ve hukukçu kimliğinin yanında bir baba olarak da kızgın olduğunu söyledi.

Yargının bu noktaya gelmemesi gerektiğini savunan Tanrıkulu, "Yargı, zaten berbat durumdaydı. 16 yaşındaki bir çocuğu hapse atacak bir konuma gelmemeliydi. Karara bir kere daha baktım. Bu karar, yargı tarihinin yüz karasıdır, öyle anılacaktır'' diye konuştu.

Tanrıkulu, kararı veren yargıcın kim ve isminin ne olduğunun öneminin olmadığını ifade ederek, '''M.E.A. bizim onurumuzdur, vicdan sahibi bütün Türkiye'nin onurudur ve onuru olmaya devam edecek'' şeklinde konuştu.

M.E.A'nın elinde silah bulunmadığını, sadece mikrofon ve açıklama olduğunu dile getiren Tanrıkulu, şunları söyledi:

''Korkunun ecele faydası yok. Çocuklardan ve onların sözlerinden korkanlar, Türkiye'yi idare edemezler, etmeyecekler. M.E.A. kardeşimiz burada tarih yazmıştır. Annesinin ellerinden öpüyorum, böyle onurlu ve vicdanlı çocuk doğurduğu ve yetiştirdiği için. Bütün Türkiye'ye de geçmiş olsun diyorum."

- "Şu anda yargıya yapılmış bir darbe ortamı var"

Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla ilgili işlemlerin izne bağlı olduğunu aktaran Tanrıkulu, bu tür suçlarda ilk önce Bakanlığa resmi yazının yazılması gerektiğini bildirdi.

Tanrıkulu, iznin alınmasından sonra yasal işlemlerin devam edebileceğini ifade ederek, "Davet edeceksiniz. Ama burada okuldan alıyorsunuz. Buradan savcı ve emniyet müdürüne sesleniyorum, hukuk bir gün size de lazım olacak bunu bilin" ifadelerini kullandı. 

Bir gazetecinin CHP'nin emniyet ve savcılıkla ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacağı sorusu üzerine Tanrıkulu,  "Biz suç duyurusu yapmaya çok meraklı değiliz. Emniyet müdürlüğü, savcının talimatını yerine getirmiştir. Türkiye'de hukuk devleti kavramına öyle bir darbe yapıldı ki darbe ortamında yaşıyoruz. Darbe mutlaka iktidara karşı yapılmaz. İktidar da bulunduğu ortam içeresinde hukuk devletinin kurumlarına, yasama ve yargıya darbe yapabilir. Şu anda yargıya yapılmış bir darbe ortamı var.  Bundan önce de yargının zihniyeti böyleydi, şimdi daha berbat durumda" cevabını verdi.

Bir başka gazetecinin, M.E.A'nın okuduğu açıklamayı inceleyip incelemedikleri yönündeki sorusuna Tanrıkulu, "Burada başka bir olguyu tartışıyoruz, insanlar spontane de düşünebilirler. Sorun, bir çocuğun veya yaşlının eleştiri hakkından dolayı tutuklanmış olmasıdır. Burada kabahati başka yerde aramak kadar yanlış bir şey olamaz" dedi.

- İlhan Cihaner

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise tutuklama şartlarında her şeyin orantılı olması gerektiğine işaret ederek,  "Orantılı değildir çünkü 16 yaşındaki bir çocuğu eğitim gördüğü okuldan almak yaratılabilecek en büyük travmadır. Suç ne olursa olsun o konuşma suç olsa bile tutuklamayı gerektirecek bir şey değildir. Dolayısıyla bir tutuklamadan ziyade zorbaca bir özgürlüğün kısıtlanması söz konusu" diye konuştu.

Hiçbir hukukçunun bu tutuklamanın koşullarının yerinde olduğunu söyleyemeyeceğini savunan Cihaner, şunları kaydetti:

"Kamu görevlileri yaptıkları işlerle ilgili çok ağır eleştirileri sineye çekmek zorundadır. Dahil olduğumuz AİHM içtihatları da bu yöndedir. Yargıtay kararları da bu yöndedir. Böyle bir teknik sıkıntı var. Bu suç, izne tabi bir suçtur. Dosyada henüz kovuşturma izni yoktur. Eğer kovuşturma izni çıkmazsa cezaevinde geçirilen tek bir dakika bile hürriyeti tahdit anlamına gelecektir. Hukuk çerçevesinde neresinden tutarsanız tutun elinizde kalan bir karar var."

Sosyal medya aracılığıyla örgütlenen Halkçı Liseliler Grubu üyeleri, Kubilay'ın şehit edilişinin 84. yılı dolayısıyla, 23 Aralık Salı günü Gedavet Parkı'nda toplanmış, grup adına açıklama yapan Meram Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi M.E.A. (16), Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla dün polis tarafından okulunda gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen M.E.A, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.