Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs’ın güneyinde son dönemdeki gelişmeler bilenisiniz hiçbir zaman dışında kalacağımız bir gelişme değildir. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa orada da dolaşıyor ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Yunanistan eğer burada kendilerine yaptığımız uyarıyı kaile almadıkları sürece biz oradaki çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz” dedi.

Türkiye Petrolleri’nin (TP) 60. Yılı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen görkemli törenle kutlandı. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, TP Genel Müdür Vekili Besim Şişman ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1954 yılında kurulan TP ile aynı yaşta olduğunu belirterek, bunun güzel bir tevafuk olduğunu dile getirdi. TP’nin kuruluşunu unutmayacağını ve bu kuruluşa emek veren herkesi tebrik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünde ülke içinde ve uluslararası alanda petrol ve doğalgaz arama ve üretim çalışmalarını başarıyla sürdüren TP’nin genel müdüründen, sahadaki işçisine kadar tüm mensuplarını kutluyorum” dedi.

“SAVAŞLARIN TEMELİNDE PETROL REZERVLERİNİN YATTIĞINI GÖRÜYORUZ”

Türkiye petrol ve doğalgaz zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde zengin hidrokarbon yatakları olmasına rağmen Türkiye’nin bu konuda maalesef aynı imkana sahip bulunmadığını vurguladı. Petrol ve zengini ülkelerin neredeyse birçoğunda huzurun ve refahın olmadığını kaydeden Erdoğan, “Yaşanan istikrarsızların ve savaşların temelinde sahip olunan petrol ve doğalgaz rezervlerinin yattığını görüyoruz. Aslında zenginliğin kaynağı olması gereken petrolün ve doğalgaz acının ve yıkımın sebebi haline dönüştürülüyor” diye konuştu.

“2013 YILINDA SONDAJ RAKAMI 339 BİN METREYE ULAŞACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin enerjiye asla bu şekilde yaklaşmadığını belirterek, Türkiye için aslı olanın bu kaynakların toplumun tamamının refahına ve mutluluğuna katkı sağlayacak şekilde kullanılması olduğunu söyledi. Öncülük ettikleri veya ortak olunan projelerde bunun ispatlandığını inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlayışla sınırlarımız içinde var olan rezervleri ekonomiye kazandırmak ve yeni rezervler bulmak için son 12 yıldır yoğun bir çaba içindeyiz. TP ve özel sektör kuruluşları vasıtasıyla petrol ve doğalgaz yurt içi arama yatırımlarımız 2002 yılına oranla çok daha büyük oranlara ulaştı. 2002 yılında 52 bin metre olan sondaj rakamı 2013 yılında 305 metreye ulaştı. Bu yıl sonunda 339 bin metreye ulaşmayı hedefliyoruz. Sektörün son 12 yılda ulaştığı ekonomik büyük yaklaşık 30 milyar dolardır. Bu anlamda milli şirketimizin yanında yerli ve yabancı pek çok firmada faaliyet gösteriyor. TP’nin 60 yıllık tecrübesinden bilhassa yerli firmalarımızın çok istifade ettiklerini görüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin birçok yerinde özel firmaların petrol arama ve üretimi yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, her alanda olduğu gibi petrol üretimi ve arama konusunda da özel sektörün birikimini ve dinamizmini ekonomiye kazandırmış olmanın memnuniyeti içerisinde olduklarını dile getirdi.

“UYARILARIMIZI KAİLE ALMADIKLARI SÜRECE…”

Enerji sektörünün Türkiye’nin dış politikasında da önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye artık sadece kendi topraklarında değil Azerbaycan’dan tutun Irak’a, Afganistan’dan Kazakistan’a, Rusya’dan Kırgızistan’a, Libya’ya, KKTC’ye varıncaya kadar dünyanın her yerinde petrol arıyor. Özellikle Kıbrıs’ın güneyinde son dönemdeki gelişmeler bilenisiniz hiçbir zaman dışında kalacağımız bir gelişme değildir. Şuanda Barbaros Hayrettin Paşa orada da dolaşıyor ve Güney Kıbrıs, Rum yönetimi, Yunanistan eğer burada kendilerine yaptığımız uyarıyı kaile almadıkları sürece biz oradaki çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz. Zira münhasır ekonomik bölgedeki tüm çalışmalarda Kıbrıs yaşayan Türklerin hakkı vardır. Eşit miktarda hakkı var ve bu hak hukuka dayalıdır. Sonuna kadar bu hakkında her zaman savunucusu olacağımızı bu akşam bu vesileyle ifade etmek istiyorum.”