Kars’ta havalimanının yeni terminal binası açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kars’ın havalimanına "Harakani Havalimanı" adının verilmesini uygun gördüklerini söyledi.

Kars’ta AK Parti’nin 5. Olağan Kongresi’ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Evliya Cami ve Harakani Türbesi’ni ziyaret etti. Buradan havaalanına geçen Davutoğlu, havalimanının yeni terminal binası açılışına katıldı. Başbakan Davutoğlu, yaptığı konuşmada, “Kars, Türkiye’nin de bulunduğu konum itibariyle bir serhat şehridir. Doğu kıyısındadır. Ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle, bütün bu havzalar açıldığında Kars merkezi bir şehirdir aslında. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu’nun bir ucu, Kafkasların da güney ucudur. Mezopotamya’nın kuzey ucu fakat Hazar’a yakınlığıyla bir başka önemli merkezdir. O bakımdan gerek Kafkasya’da tam barış ve istikrar sağlanırsa gerekse Ortadoğu’da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak bunların hepsi bir gün. Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak. Onun için bizim şimdiden geleceği hazırlanmamız lazım. Onun için bizim Kars’ın diğer şehirlerimize olan mesafesini kısaltmamız, diğer taraftan da Kars’ı dünyaya entegre bir şekilde ulaşım projeleri geliştirmemiz lazım” dedi.

Bu terminal binasıyla birlikte yolcu kapasitesinin 1 milyondan 3,5 milyona çıkağını, 3,5 misli artacağını söyleyen Davutoğlu, Kars’ın havalimanına "Harakani Havalimanı" adının verilmesini uygun gördüklerini söyledi. Davutoğlu, “Eminim Harakani Hazretleri fetihten çok önce Malazgirt’ten çok önce buraya geldiğinde o manevi gözüyle ileride bu diyarların iman, irfan diyarı olacağını görmüştü. Bizim ona borcumuz, o emaneti korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve onun huzurunda olan Karslıların her an onun hatırasını yad ederek onun emanetine sahip çıkarak geleceğe hazırlanması” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından havaalanı terminal binasının açılışı yapıldı. Açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Süleyman Soylu ve Kars Valisi Günay Özdemir ile birlikte yaptı.

Başbakan Davutoğlu, açılışın ardından DSİ Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen yemeğe katıldı.