Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yüzde 10 barajının zihinlerdeki psikolojik baraj olduğunu söyledi.

Demirtaş, Tunceli’de partisinin 1. Olağan Kongresi’ne katıldı. Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda çok sayıda kişinin alkışları arasında konuşan Demirtaş, seçim öncesi ittifak yaptıklarını söyleyenlere alçaklar diye seslendi.

Selahattin Demirtaş, HDP Tunceli 1. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere karayolu ile Elazığ’dan kente geldi. Atatürk Mahallesi’nde bulunan spor salonunda katılımcıları selamladıktan sonra bir konuşma yapan Demirtaş, "Bizi mezhep mezhep, kimlik kimlik ayrı yarı ezenlere karşı bir araya gelerek, bir direniş sergileyecek ve demokratik halk iktidarını kuracağız. Bunu kazanma şansımız var. İşte HDP bunun en büyük göstergesi, en büyük siyasi partisi olarak sahneye çıkmış, en inandırıcı, en gerçekçi projedir" dedi.

"KİMSEYLE GİZLİ PAZARLIĞIMIZ YOK"

2015 yılında yapılacak genel seçimlerde pazarlık yaptıkları yönündeki haber ve söylemlere sert tepki gösteren Demirtaş, "Bizim HDP olarak AKP ile gizli bir planımız yok. Gizli hesap ve pazarlıklara girmedik ve girmeyeceğimizi defalarca ispatladık. AK Parti’ye karşı nasıl bir mücadele yürüttüğümüzü ispatladık ve halen de bu mücadeleyi yürütüyoruz. Buna rağmen bir kesim şunu yapıyor. HDP parti olarak seçime girecek ve baraj altında kalacak. Milletvekillerini AK Parti’ye peşkeş çekmiş olacak. Geleneğimizde ucuz pazarlık yoktur. Böylesine kişiliksiz siyaseti partimizde kimse görmedi, bundan sonra göremeyecektir. Bunların tamamı panikten kaynaklıdır. Ana muhalefet başka, iktidar başka panik ve dertte" şeklinde konuştu.

"CHP’LİLER BARAJ ENDİŞESİ TAŞIYORLARSA BİZE OY VERSİNLER"

CHP’lilerin de parti olarak girmeleri halinde yüzde 10’luk barajı aşamayacakları yönünde söylemlerde bulunduğunu ifade eden Selahattin Demirtaş, “Bir kısım CHP’liler diyor ya baraj altında kalıp 40-50 milletvekilini AK Parti’ye verecekler. Bu oyun, bu tezgah bizim tarafımızdan planlanmışsa CHP’li kardeşlerime sesleniyorum, oyunu bozmaları konusunda çağrı yapıyorum. HDP’ye oy verin, bu oyun bozulsun. Siz de gelin oy verin barajı rahat rahat aşalım, bozalım bu oyunu. Bu senaryoyu tutturamayanlar da başka bir şey yazıyor. Barajı aşsalar bile aştıktan sonra zaten AKP ile pazarlık yapmışlar. Birlikte Anayasa yapıp başkanlık sistemini getirecekler. Barajı aşsanız bir dert aşmasanız bir dert. Bunların kafaları tüccar kafası, pazarlığa alışmışlar. Bütün hayatları pazarlıkla. Açık ve net tekrarlıyorum. HDP, partimizle birlikte yürüyen dostlarımız, kardeş partilerimiz ve toplumsal kesimler dışında hiç kimseyle ittifak arayışında değildir. Görüşmemiz yok, olmayacaktır. Hiç kimseyle seçim öncesi ucuz, kirliği pazarlığımız yok. Olmadı, olmayacak. Hele hele AKP gibi bir partiyle Roboski’nin hesabını bile vermemiş bir partiyle oturup milletvekili pazarlığı yapıp, onlara milletvekilliği armağan edeceğimizi düşünenler kusura bakmasınlar alçaklık yapıyorlar. Tek kelimeyle alçaklık yapıyorlar. Biz bu seçimde AK Parti’yi iktidardan düşürmek için muhalefet yapıyoruz. Bu seçimde AKP’yi indirip halk iktidarı kurmak için halkımızla ittifak yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"MUHALEFET SADECE PARLAMENTODA YAPILMAZ"

Konuşmasında zaman zaman sokak çağrısı yaptığı yönündeki eleştirilere değinen Selahattin Demirtaş, "Biz muhalefeti sadece parlamentoya sıkıştıran bir hareket değiliz. Sokak dediğimde biliyorum özellikle cumhurbaşkanı ve başbakanın tüyleri diken diken oluyor. Bir kez daha söylüyorum, sokak zulme karşı meşru siyaset alanıdır. Siyaset parlamentodan ibaret değildir. Muhalefetin ve siyasetin parlamentodan ibaret olduğu sistemin adı demokrasi değildir. Cumhurbaşkanı, başbakan her seferinde ısrarla diyorlar ya buyurun gelin parlamentoda siyaset yapın. Sokağa çıkmayın, miting ve yürüyüş yapmayın. Nerede kaldı demokrasi? Dünyanın en diktatör ülkelerinde bile parlamento var. Bir yerde parlamento var diye o sistemin adı demokrasi mi oluyor? Parlamentoyu denetleyecek, doğru yapmaya zorlayacak ve hükümet yanlış yaptığında hesap soracak halk gücünün olmadığı her yerde diktatörlük vardır. O nedenle sokak meşrudur dediğimde bunlar panikliyorlar. Hiçbir cümle ve çağrımda gençlerimizi molotof, taş ve şiddete teşvik etmedim. Sokak derken demokratik muhalefet hakkından söz ettim. Ama ısrarla bunu çarpıtıp güvenlik yasalarıyla, muhtemel toplumsal muhalefet ve gösterileri sınırlamak ve polise infaz yetkisi vermek için güvenlik yasasını dayatıyorlar. Yanlış yapıyorsunuz sayın başbakan. İnfaz yasasıyla yanlış yapıyorsunuz. Siz üniversite hocasısınız. Haydi öbürü anlamıyordu bu işlerden. Tarih marih bilmiyordu. Siz üniversite hocasısınız, öbürünün kafası sadece ticarete çalışıyordu. Siz profesörsünüz. Kalın kalın kitaplar yazmışsınız, bilmeniz lazım. Zulüm yasaları halk direnişini durduramaz. Meşru halk direnişini yasalar durduramaz. Tarihte binlerce örneği var" dedi.

"PARALEL YAPIYLA PARALEL PARALEL YÜRÜDÜNÜZ"

Konuşmasında paralel yapıya da vurgu yapan Demirtaş, "Şimdi yapmanız gereken güvenlik yasaları çıkarmak değil. Sokaktaki itiraz ve isyanın nedenlerini anlayıp gereğini yapmaktır. Sokağa kim çıksa üstünde altında paralel yapı arayıp sokağın meşru taleplerinin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Paralel çarşafı, yorganıyla sokaktaki muhalefetin taleplerini görünmez hale getiriyorlar. Bu ülkede bir paralel var ve sizin can yoldaşlarınızdı onlar. 11 yıl beraber paralel paralel tıpış tıpış yürüdünüz. Bizimle ilgili değil onlar sizinle ilgili. Halkın içinde paralel yok. Hükümetin, devletin içinde paralel var" diye konuştu.

"SOKAKTAN KORKANLAR HALKTAN UZAKLAŞMIŞ OLANLARDIR"

"Sokaktan korkanlar, sokağın sesinden, taleplerinden korkanlar halktan uzaklaşmış olanlardır" diyen Demirtaş, "Bunlar saraylara sıkışmış olanlardır. Saraylarda altın kaplamalı bardaklarda su içenlerdir. Onların da halktan korkmalarında fayda vardır. Çünkü bu halk yani ezilenler, aç, yoksul olanlar, parasını çaldıklarınız sizin sarayınızı size dar etmeye geliyorlar. O yüzden korkmakta haklısınız" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından vatandaşların sevgi gösterileri nedeniyle salondan güçlükle ayrılan Demirtaş, daha sonra partisinin Elazığ kongresine katılmak üzere karayolu ile Tunceli’den ayrıldı.

Kongreye Demirtaş’ın yanı sıra HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Tunceli Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, Sanatçı Ferhat Tunç ile partililer katıldı.