Mardin’de partisinin 1. Olağan Kongresi’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Selhattin Demirtaş, Gülen cemaatinin geçmişte yaptığı kumpaslardan dolayı özeleştiri yaparak özür dilemesini isteyerek, iktidara yürüdüklerini söyledi.

HDP Mardin il örgütü 1. Olağan Kongresi’ni bir düğün salonunda gerçekleştirdi. Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Mardin milletvekilleri Gülser Yıldırım ve Erol Dora’nın yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, DBP, HDP il, ilçe örgütleri, Mardin merkez, ilçe belediye eş başkanları, MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve partililer katıldı.

MARAŞ KATLİAMI

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün selamlama konuşmasının ardından kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 19 Aralık 1978 yılında 5 gün süre ile 110 alevinin katledildiğini ve Maraş katliamını kınadıklarını belirterek, yıl dönümünü anmak için valiliğini izin vermediğini ifade etti. Bazı grupların 19 Aralık gününü kutlamak için bildiri dağıttığını kaydeden Demirtaş, "İnsanlıktan şu kadar nasibini almış hangi insanoğlu bir katliamı gününde gelin kutlayalım diye bildiri dağıtabilir. Bunu faşizm ile açıklayamazsınız, bu hayvanlıktır başka bir şey olamaz" dedi.

"HALKLARIN İKTİDARINI KURACAĞIZ"

Demirtaş, Türkiye’nin 80-90 yıldır tekçi ve faşizan anlayışla yönetildiğini ve bundan bıktıklarını söyledi. Demirtaş, "Ampulü değiştirmek istiyoruz. Ülke bizim ortak malımız ise, vatan bizim ortak vatanımız is, o halde ülkemizi kendimiz yönetelim. Bir avuç zengin, bir avuç hırsız niye ülkemizi yönetsin! Biz bunlara mecbur muyuz, 90 yıldır ülkeyi bunlar ve bizler bunlara alaşağı edeceğiz. Halkların iktidarını kuracağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN SİYASİ DENGELERİNİ ALTÜST EDECEĞİZ"

Seçim barajına değinen Demirtaş, “Biz yüzde 10 barajını aşmakla yetinmeyeceğiz. Bütün Türkiye’nin siyasi dengelerini altüst edeceğiz. Biz iktidara yürüyoruz, yüz de 10 barajı ne ki. Onlar ise ‘Yüzde 50 oy alacağız’ diyorlar. Bunlar ‘Müslümanız’ diyorlar. ‘Bir zeytinle, bir hurmayla Hz. Peygamberin (sav) takipçileriyiz’ diyorlar. Zannedersin ki Hz. Peygamber (sav) sarayda yaşadı, hurmaları da altın kaplamalı tepside, suyunu da altın kaplamalı taslarda içiyordu. Bin defa onun yaşantısına, bıraktığı mirasa kurban olun" şeklinde konuştu.

"BU KUMPAS DÜZENİ BERABER KURDULAR"

Gülen cemaatine, Samanyolu TV’ye ve Zaman gazetesine hatırlatmalarda bulunan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim belediye başkanlarımız makamlarından alınırken sizin gazete ve televizyonlarınız yayın yapıyordu; ‘KCK’nin yöneticilerine, teröristlere gözaltı.’ Arkadaşlarımız daha gözaltındayken sizin televizyonlarınız ve gazeteleriniz onların idam fermanını yayınlıyordu. Bak devran döndü ve aynısı size yapıyorlar. Cemaat çıkıp özür dilemeli, özeleştiri vermeli. Ve bütün o dönemin suçlarının günahlarını anlatmalı, nasıl yaptıklarını anlatmalıdır. Türkiye’de ilk defa onların başına bir hukuksuz geliyormuş gibi davranmalarına gerek yok. Yıllardır düzen bu ve bu düzeni siz beraber kurdunuz. Tuzak düzenini AK Parti ile beraber siz kurdunuz. Şimdi de bu tuzağa sizleri düşürdüler, düşürecekler. Kumpası en iyi sizler biliyorsunuz. AKP ile el ele vererek yıllarca bunları yaptınız ve yıllarca hırsızlığa da yolsuzluğa da göz yumdunuz".

MAÜ’DEKİ YOLSUZLUK İDDİASI

Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki yolsuzluk operasyonuna değinen Demirtaş, "Paralel yapı mı arıyorsun, buyur bu operasyonun arkasındakilere bakın. Yolsuzluk hırsızlık mı var. Kimin yaptığı elinde belgeyle bilgiyle delilleri ile hazırsa götür gözaltına al. Sen özellikle üniversitede hakimiyet kurmak için, senin boyunduruğun altına girmeyen akademisyenleri de operasyona dahil edip itibarını sarsmaya çalışıyorsan kusura bakma bu halk buna izin vermez" dedi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. Ardından tek liste ile gidilen seçimde HDP Mardin İl Eş Başkanlığına Musa Alkan ve Aysel Erol seçildi.