Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Galatasaray Liv Hospital-Kızılyıldız maçında bıçaklanarak öldürülen Sırp taraftar Marko İvkovic’in ailesine başsağlığı dileyerek, ailesine Sırpça mesaj gönderdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Papa Frencesco ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyareti hakkında bilgi vererek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüştüğünü aktaran Bilgiç, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanında Suriye, Irak, Ukrayna, DEAŞ, Kıbrıs, Ortadoğu’nun ele alındığını söyledi. Bilgiç, bölgesel ve küresel barış için Türkiye ile Amerika’nın işbirliğine inandıklarını söyledi.

Papa Francesco’nun da Türkiye’yi ziyaret edeceğini hatırlatan Bilgiç, Papa’nın Ankara’da Anıtkabir, Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nı, Cumartesi günü de İstanbul’da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni ziyaret edeceğini ifade etti. Bilgiç, Papa’nın Pazar günü ise Vatikan’ın İstanbul’da düzenlediği ayine katılacağını söyledi. Papa Frencesco’nun ziyaretinin dördüncü ziyaret olduğunu kaydeden Bilgiç, 1967‘de Papa 6. Paul, 1977’de 2. Jean Paul, 2006’da 16. Benedict’in de Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, ikili ilişkilerin Medeniyetler İttifakı, kültürler arası diyalog, yabancı düşmanlığı, açlık ve yoksullukla mücadele, bölgedeki gelişmelerin gündeme geleceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 29 Kasım’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos ile görüşeceğini kaydeden Bilgiç, aynı gün Çavuşoğlu’nun ‘Tatlı Dil Forumu’na katılacağını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu’nun 1 Aralık’ta Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’yi ziyaretinde Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşeceğini ifade eden Bilgiç, Çavuşoğlu’nun 2-3 Aralık tarihlerinde NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu’nun ‘Kıbrıs’ta doğalgaz aramalarını özel şirket yapsın’ önerisine ilişkin olarak da Bilgiç, “Çavuşoğlu hidrokarbon konusunda özel şirket kurulabileceğini, özel şirketin çalışmalarını yürütebileceğini, şirkete KKTC ve Güney Kıbrıs Rum tarafından tarafların katılabileceğini söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Downer’a da bu öneri iletildi” ifadelerini kullandı.

Kerkük’te son duruma ilişkin olarak ise Bilgiç, şunları dedi:

“26-27 Kasım’da DEAŞ, 400 kişilik bir grupla Kerkük’e saldırı gerçekleştirdi. DEAŞ, Kerkük’ün güneyinde Peşmerge güçlerinin elindeki Mektep Halit, Tilil Vert ve Meli Abdullah köyüne saldırıda bulundular. Saldırının nihai merkezinin Kerkük şehir merkezini ele geçirmek olduğunu öğrendik. Kerkük çevresindeki DEAŞ birimleri 25-26 Kasım tarihlerinde vuruldu.”

Bilgiç, 2 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, Türkiye’nin ’eğitim’, ABD’nin ’donat’ kısmı ile ilgili çalışacağını belirtti.

Galatasaray Liv Hospital-Kızılyıldız maçında bıçaklanarak öldürülen Sırp vatandaşı Marko İvkovic’in de ailesine başsağlığı dileyen Bilgiç, İvkovic’in ailesine Sırpça mesaj gönderdi.