Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Dimetoka şehrinde meydana gelen yangında ağır hasar alan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan’ın Dimetoka şehrinde bulunan, 1420 yılında yapımı tamamlanan ve 2016 yılında Yunanistan makamları tarafından restorasyon çalışmaları başlatılan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin bu sabaha karşı çıkan bir yangın sonucu ağır hasar gördüğünü üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Yangının çıkış nedeninin tespit edilmesini Yunan makamlarından bekliyoruz. Yunanistan ile ortak kültür mirasımızın güzide örneklerinden birisini teşkil eden Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin aslına uygun olarak restore edilmesi ve diğer kuşaklara da miras bırakılması büyük önem taşımaktadır” denildi.

Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu ve muhafazası için Türkiye’nin katkıda bulunmaya hazır olduğunun kaydedildiği açıklamada, “Türkiye ve Yunanistan’daki kültürel varlıkların karşılıklı korunması yönündeki ortak kararlılığımız, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantıları sırasında imzaladığımız belgelere de yansıtılmıştır. Bu ortak irade doğrultusunda Türkiye, eşsiz bir mimari eser olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu ve muhafazası için Yunanistan ile işbirliği halinde her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır” ifadeleri yer aldı.