Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Fethullah Gülen’le ilgili karara ilişkin, Türkiye ile ABD arasında suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardımlaşma anlaşmasının mevcut olduğunu belirterek, "Evrakların gelmesinden sonra konu incelenecek ve anlaşma hükümlerine göre gerekli neyse o yapılacak, iletilecek evraklar" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgi, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Bakanlığın faaliyetleri ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyükelçiler konferansının her sene düzenlendiğini hatırlatan Bilgiç, bu sene Ocak ayının ilk günlerinde bu toplantının düzenleneceğini belirtti. Bilgiç, yurtdışındaki tüm büyükelçilerin Ankara’ya gelmesiyle bu toplantının yapılmasının planlandığını söyleyerek, "Temel olarak genel bir değerlendirmede bulunmak, eşgüdüm sağlamak açısından önemli. 5-8 Ocak 2015’te Ankara’da düzenlenecek. 9 Ocak’ta Çanakkale’ye gidilecek. Konferansa Arjantin, Hollanda Dışişleri bakanlarının, Nijerya Dışişleri Bakanının da katılması öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 1 Aralık’tan itibaren G-20 dönem başkanlığına ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bilgiç, İspanya, Singapur ve Azerbaycan’ın da G-20 toplantısına davet edileceğini ve Ocak ayı itibarıyla toplam 31 toplantının düzenleneceğini açıkladı. Kazakistan Dışişleri Bakanının 29 Aralık’ta Türkiye’ye ziyarette bulunacağını belirten Bilgiç, bu ziyaretin resmi bir ziyaret olduğunu ifade etti. Yarın Irak Başbakanı Haydar El-Abadi’nin Türkiye’ye bir ziyarette bulunacağını hatırlatan Bilgiç, Abadi’ye 6 Iraklı bakanın eşlik edeceğini söyledi.

Bilgiç, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin sorulması üzerine Bilgiç, "Bizim Mısır’a yaklaşımımız ilkeseldir. Mısır yönetimi ancak kapsayıcı, insan haklarını sayan bütünlüğü işlerse ikili ilişkilerimizi değerlendirmeye zemin hazırlayacaktır" diye konuştu.

FETHULLAH GÜLEN İLE İLGİLİ KARAR

Fethullah Gülen’le ilgili karara ilişkin soru üzerine Bilgiç, "Ülkemiz ile ABD arasında da suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardımlaşma anlaşması mevcut. Anlaşma hükümlerine bakmak gerekir. Bu anlaşma hükümleri çerçevesinde mahkeme tarafından Adalet Bakanlığımıza iletilecek evraklar bir dosya haline getirilir. Duruma göre Adalet Bakanlığı tarafından doğrudan ya da Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilebilir. Evrakların gelmesinden sonra konu incelenecek ve anlaşma hükümlerine göre gerekli neyse o yapılacak, iletilecek evraklar" dedi.

Bir soru üzerine Bilgiç, Katar Emiri Temim bin Hamad el-Sani Türkiye’deyken her konunun görüşüldüğünü belirterek, arabuluculuk hususunun doğru olmadığını bildiklerini ifade etti.

Kıbrıs’a ilişkin olarak da Bilgiç, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin politikasının belli olduğunu anlatarak, "Hidrokarbon kaynaklarının kullanımına olan yaklaşımımız belli. Bunlara Kıbrıslı Türklerin hak sahibi olduğunu da söylüyoruz" karşılığını verdi.

Musul’daki son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Bilgiç, "Hala DEAŞ güçleri Musul’da etkin. Başkonsolosluğun açılması gibi bir durum söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.